Elegant, nyanserad doft med inslag av brioche, röda bakade äpplen, vanilj och en liten ton av vita blommor. Smakrik och krämig champagne med elegans, finess och rikedom, tydligt inslag av röda äpplen, rostat bröd, hasselnötter och citrus. Lång, nyanserad eftersmak.
Produktion
Naturlig jäsning under temperaturkontroll på ekfat. Ingen malolaktisk jäsning är genomförd och inte heller någon filtrering eller klarning. Champagnen har lagrats i 48 månader på sin jästfällning.
Passar till
Serveras som aperitif eller till rätter av fisk och skaldjur.
Kul att veta
Francis Egly är en av förgrundsgestalterna när det gäller att höja statusen på småskalig odlarchampagne. Han anses vara den i särklass främste odlaren av Pinot Noir i hela Champagne, och både han och hans viner har kultstatus världen över. När Francis Egly tog över efter sin far 1980 minskade han omgående skördeuttaget och övergick till ekologisk odling. Egly-Ouriet grundades 1930 och ägorna omfattar dryga 11 hektar vinmark dominerad av Pinot Noir, merparten i hembyn Ambonnay. På två hektar i byn Vrigny odlas Pinot Meunier som utgör basen för kultvinet "Les Vignes deVrigny"
Men det handlar inte bara om perfekta druvor utan om hantverksskicklighet. Francis Egly har fullständig kontroll över varenda droppe. Druvorna jäser på fat och vinet genomgår varken malolaktisk jäsning, filtrering eller klarning .En annan viktig faktor är den långa flasklagringen. Vinerna får vila minst fyra och ända upp till nio år på sin jästfällning innan de degorgeras. Det är helt avgörande för terroirprofilen, menar Francis Egly.