Allesverloren Shiraz

Årgång:

2019

Allesverloren Shiraz

Sydafrika


129,00 kr

Systembolaget nr:

2900201

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Stor doft med inslag av plommon, björnbär, skogshallon, svartpeppar, kryddor, tobak, lagerblad, kakao och fat. Elegant med mjuk tanninstruktur och välintegrerade fat. Lång, harmonisk eftersmak.

Produktion

Vingårdarna ligger i sydläge på 60-300 meters höjd. Vinstockarna planterades här 1969. Jordmånen är sandsten och skiffer. Druvorna skördades för hand i slutet av februari. Varje vingårdsläge vinifierades separat. Druvorna pressades skonsamt och musten fick sedan jäsa i öppna kar och ligga kvar på sin jästfällning i 4 månader. Vinet har lagrats en kombination av nya och mestadels 1-2 år gamla franska ekfat, samt en liten del nya amerikanska fat.

Passar till

Serveras vid 16-18°C till eleganta rätter av kalv, kyckling, lamm och nöt.

LammNötkött

Kul att veta

Allesverloren, "allt är förlorat", fick sitt namn då familjen vid hemkomst, efter ett besök i Stellenbosch, fann bostadshuset nedbränt och boskapen stulen. Allesverloren grundades 1694 av änkan Cloete och sedan 1872 har egendomen gått i arv inom familjen Malan. Den nuvarande ägaren och vinmakaren, Danie Malan, är femte generation i familjen Malan. Danie är en före detta rugbyspelare vilket avspeglas i hans viner. Det är kraft och långt liv och länge kvarsittande eftersmak som han strävar efter, dock är de aldrig aggressiva utan tvärtom mycket generösa, precis som Danie själv. Danies största framgång som vinmakare kom 1998, då han av Diners Club i Sydafrika utnämndes till årets vinmakare. Priset fick han för årgången 1996 av Allesverloren Shiraz.


Bra köp.

Ett välgjort hantverk med tät struktur, gott om kryddor och en mogen fruktighet, toppat med inslag av lakrits.

- Allt om Vin nr 3/23


FYND

- Wine Table, Maja Berthas, 27 maj 2023

Produkttyp

Rött vin

Systembolaget sortiment

Systembolaget ordinarie sortiment

Alkoholhalt

14,5 %

Systembolaget nr

2900201

Volym

750 ml

Varumärke

Allesverloren

Förslutning

Naturkork

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Druva

Shiraz