Stor doft med inslag av plommon, björnbär, skogshallon, svartpeppar, kryddor, tobak, lagerblad, kakao och fat. Elegant med mjuk tanninstruktur och välintegrerade fat. Lång, harmonisk eftersmak.
Produktion
Vingårdarna ligger i sydläge på 60-300 meters höjd. Vinstockarna planterades här 1969. Jordmånen är sandsten och skiffer. Druvorna skördades för hand i slutet av februari. Varje vingårdsläge vinifierades separat. Druvorna pressades skonsamt och musten fick sedan jäsa i öppna kar och ligga kvar på sin jästfällning i 4 månader. Vinet har lagrats en kombination av nya och mestadels 1-2 år gamla franska ekfat, samt en liten del nya amerikanska fat.
Passar till
Serveras vid 16-18°C till eleganta rätter av kalv, kyckling, lamm och nöt.
Kul att veta
Allesverloren, "allt är förlorat", fick sitt namn då familjen vid hemkomst, efter ett besök i Stellenbosch, fann bostadshuset nedbränt och boskapen stulen. Allesverloren grundades 1694 av änkan Cloete och sedan 1872 har egendomen gått i arv inom familjen Malan. Den nuvarande ägaren och vinmakaren, Danie Malan, är femte generation i familjen Malan. Danie är en före detta rugbyspelare vilket avspeglas i hans viner. Det är kraft och långt liv och länge kvarsittande eftersmak som han strävar efter, dock är de aldrig aggressiva utan tvärtom mycket generösa, precis som Danie själv. Danies största framgång som vinmakare kom 1998, då han av Diners Club i Sydafrika utnämndes till årets vinmakare. Priset fick han för årgången 1996 av Allesverloren Shiraz.