Druvtypiskt vin med toner av svarta och röda vinbär, lakrits, örter och paprika. Fylligt nyanserat vin med tydlig röd frukt och välintegrerade tanniner och med en lång eftersmak.
Produktion
Druvorna selekterades och avstjälkades innan jäsningen. Efter en veckas skalmaceration vid + 8 C jäste vinet i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar vid +26-28 C. Efter avslutad alkoholjäsning hade vinet fortsatt skalkontakt i drygt en vecka. Därefter lagrades 80 procent av vinet ett år i franska 225-liters ekfat varav hälften var nya och hälften var ett år gamla.
Passar till
Passar utmärkt till grillat kött, vilt och grytor. Gärna med smakrika tillbehör tex. rostad potatis, rotfrukter, örtsmör eller mustiga såser. Servera gärna i glas med större kupa för att vinets aromer verkligen ska få blomma ut.
Kul att veta
Viña Chocalán startades 1999 av familjen Toro. Den första skörden var 2001. Namnet betyder 'gula knoppar' på det lokala språket mapuche. Egendomen ligger vid byn Chocalán, strax söder om staden Melipilla, 65 kilometer från Santiago. Vinmakare är Fernando Espina och María del Pilar Gonzales.