EkologiskMindre socker
Cristia Ventoux, 750ml

Årgång:

2021

Cristia Ventoux, 750ml

Frankrike


149,00 kr

Systembolaget nr:

7807501

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Doften i Cristia Ventoux är medelstor och angenäm med inslag av solmogna mörka och röda frukter samt färska örtkryddor. Smaken är trevlig och balanserad med toner av björnbär, solmogna jordgubbar som samsas med färska örtkryddor.

Produktion

De ekologisk odlade druvorna kommer från en vingård med 35-åriga stockar i en kalkrik lerjord. Vinet jäser i cement och ståltankar där de sedan lagras under 7 månader.

Passar till

Till medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter. Varför inte en vildsvinskotlett med stekt blandsvamp, timjan och rödvinssky samt vitlökspotatis.

LammNötköttViltVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

Ventoux är ett område i södra Rhônedalen som fått sitt namn från det 1912 meter höga berget med samma namn. Den totala appellationen består av 5774 hektar i 51 kommuner. Området röner mer och mer uppmärksamhet och produktionen är 68% rött, 28% rosé och 4% vitt.Egendomen grundades i Courthézon för 70 år sedan av Etienne Grangeon och bestod till en början av 2 hektar med druvsorten Grenache. Egendomen utvecklades och expanderade kraftigt under 60-talet då sonen Alain blev en drivande kraft. Det är fortfarande en genuint familjeföretag och 1999 anslöt Alains söner Baptiste och Dominique till företaget. Man har idag 48 hektar vinodlingar varav 19 ligger i Châteauneuf-du-Pape, resten som ligger en bit utanför är Côtes-du-Rhône Villages, Côtes-du-Rhône och IGP Méditerranée.Vad det gäller de röda vinerna selekteras druvorna noggrant och avstjälkas innan cirka tre veckors jäsning och macerering i betongtankar. Chateauneuf-du-Pape vinerna lagras i betong samt i ekfat. Côte du Rhône och IGP vinerna lagras främst i betongtankar för att framhäva fruktighet och druvornas karaktär.

Produkttyp

Rött vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

14 %

Systembolaget nr

7807501

Volym

750 ml

Varumärke

Domaine Cristia

Förslutning

Naturkork

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

France - Rhone valley - Rhone valley

Druva

Syrah, Grenache

Lagring

Utmärkt god att dricka idag, men kan även lagras ett par år om man så önskar