Doften i Cristia Ventoux är medelstor och angenäm med inslag av solmogna mörka och röda frukter samt färska örtkryddor. Smaken är trevlig och balanserad med toner av björnbär, solmogna jordgubbar som samsas med färska örtkryddor.
Produktion
De ekologisk odlade druvorna kommer från en vingård med 35-åriga stockar i en kalkrik lerjord. Vinet jäser i cement och ståltankar där de sedan lagras under 7 månader.
Passar till
Till medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter. Varför inte en vildsvinskotlett med stekt blandsvamp, timjan och rödvinssky samt vitlökspotatis.
Kul att veta
Ventoux är ett område i södra Rhônedalen som fått sitt namn från det 1912 meter höga berget med samma namn. Den totala appellationen består av 5774 hektar i 51 kommuner. Området röner mer och mer uppmärksamhet och produktionen är 68% rött, 28% rosé och 4% vitt.Egendomen grundades i Courthézon för 70 år sedan av Etienne Grangeon och bestod till en början av 2 hektar med druvsorten Grenache. Egendomen utvecklades och expanderade kraftigt under 60-talet då sonen Alain blev en drivande kraft. Det är fortfarande en genuint familjeföretag och 1999 anslöt Alains söner Baptiste och Dominique till företaget. Man har idag 48 hektar vinodlingar varav 19 ligger i Châteauneuf-du-Pape, resten som ligger en bit utanför är Côtes-du-Rhône Villages, Côtes-du-Rhône och IGP Méditerranée.Vad det gäller de röda vinerna selekteras druvorna noggrant och avstjälkas innan cirka tre veckors jäsning och macerering i betongtankar. Chateauneuf-du-Pape vinerna lagras i betong samt i ekfat. Côte du Rhône och IGP vinerna lagras främst i betongtankar för att framhäva fruktighet och druvornas karaktär.