Domaine de Cristia

Ett genuint familjeföretag som idag har 48 hektar vinodlingar varav 19 ligger i Châteauneuf-du-Pape, resten, som ligger en bit utanför, är Côtes-du-Rhône Villages, Côtes-du-Rhône och IGP Méditerranée.

Domaine de Cristia vingård

Familjeföretag med egendom i hyllat ursprungsområde

Châteauneuf-du-Pape är ett av de mest kända och hyllade ursprungen i Rhônedalen, och i den östra delen av appellationen i Courthézon har familjen Grangeon sin egendom. Den grundades av Etienne för 70 år sedan och bestod då endast av två hektar av druvan Grenache. Egendomen utvecklades och expanderade kraftigt under 1960-talet då sonen Alain blev en drivande kraft. Det är fortfarande ett genuint familjeföretag och 1999 anslöt Alains söner Baptiste och Dominique till företaget. Man har idag 48 hektar vinodlingar varav 19 ligger i Châteauneuf-du-Pape, resten som ligger en bit utanför klassificeras som Côtes-du-Rhône Villages, Côtes-du-Rhône och IGP Méditerranée.

Odlingar i samklang med naturen

Familjens samtliga vingårdar är ekologiskt certifierade sedan 2008. Ett ekologiskt vin måste uppfylla krav vad det gäller tillverkning och odlingen. Mycket handlar om hårdare regler för användningen av kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Vad det gäller tillverkningen får man inte använda lika många tillsatser och processhjälpmedel som vid en konventionell vinproduktion. Gränsen för hur mycket svaveldioxid som får tillsättas är också lägre. Domaine de Cristia använder naturlig gödsel från får och förutom bordeauxvätska (en blandning av kopparsulfat, vatten och kalk) använder man avkok av nässlor som sprids över vinrankorna. Familjen är mycket närvarande i vingårdarna och deras filosofi och arbetssätt gör att djurliv, insekter och det mikrobiologiska livet frodas för fullt. 

Experter på druvan Grenache

Att familjen Grangeon bemästrar druvan Grenache till fullo är det ingen tvekan om. Efter tre generationers erfarenhet har man finslipat rutiner in i minsta detalj, både i vingården och i vineriet. Alain startade med 2 hektar av den ädla druvan och idag står Grenache för 85% av de totala 48 hektaren. Grenache är den dominerande druvan i södra Rhônedalen, men har sitt ursprung i Spanien där den heter Garnacha. Grenache behöver mycket sol, den mognar sent och ger ofta viner med hög alkoholhalt. Druvan har mycket fruktsyra men inte särskilt mycket strävhet. Viktig för kvaliteten är åldern på stockarna och det är något som väl visar sig i vinerna från Domaine de Cristia.

Domaine Cristia Courthezon

Ekologiskt certifierade sedan 2008

Familjens samtliga vingårdar är ekologiskt certifierade sedan 2008. Ett ekologiskt vin måste uppfylla krav på tillverkning och på odlingen. Mycket handlar om hårdare regler för användningen av kemiska bekämpningsmedel och konstgödsel. Vad det gäller tillverkningen får man inte använda lika många tillsatser och processhjälpmedel som vid en konventionell vinproduktion. Gränsen för hur mycket svaveldioxid som får tillsättas är också lägre. Domaine de Cristia använder naturlig gödsel från får och förutom bordeauxvätska (en blandning av kopparsulfat, vatten och kalk) använder man avkok av nässlor som sprids över vinrankorna. Familjen är mycket är mycket närvarande i vingårdarna och deras filosofi och arbetssätt gör att djurliv, insekter och det mikrobiologiska livet frodas för fullt. Vad det gäller de röda vinerna selekteras druvorna noggrannt och avstjälkas innan cirka tre veckors jäsning och macerering i betongtankar. Chateauneuf-du-Pape vinerna lagras i betong samt i ekfat. Côte du Rhône och Vins de Pays vinerna lagras främst i betongtankar för att framhäva fruktighet och druvornas karaktär.

Besök Domaine de Cristias hemsida