EkologiskMindre socker
Domaine de Cristia Côtes du Rhône

Årgång:

2020

Domaine de Cristia Côtes du Rhône

Frankrike


139,00 kr

Systembolaget nr:

7686801

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Domaine de Cristia Côtes du Rhône har en medelstor fruktig och angenäm doft med inslag av röda bär och frukter samt en bukett av färska örtkryddor och lavendel. Vinet är fruktigt med inslag av mogna jordgubbar, blå plommon, kryddor, lakrits samt en typisk släng av färska örtkryddor. Ett trevligt, balanserat och välgjort vin i fruktig, mjuk och angenäm stil.

Produktion

Detta ekologiska vin kommer från vingårdar runt byn Courthézon och druvorna som kommer från stockar som är 40 år gamla avstjälkas innan cirka tre veckors jäsning och macerering i betongtankar. Vinet lagras sedan i 12 månader i dessa tankar innan lansering.

Passar till

Till medelkraftiga och lite kraftigare kötträtter och utvalda ostar. Varför inte en timjankryddad vildsvinskotlett med rödvinssås och rostad amadinepotatis.

LammNötköttVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

Egendomen grundades i Courthézon för 70 år sedan av Etienne Grangeon och bestod till en början av 2 hektar med druvsorten Grenache. Egendomen utvecklades och expanderade kraftigt under 60-talet då sonen Alain blev en drivande kraft. Det är fortfarande en genuint familjeföretag och 1999 anslöt Alains söner Baptiste och Dominique till företaget. Man har idag 48 hektar vinodlingar varav 19 ligger i Châteauneuf-du-Pape, resten som ligger en bit utanför är Côtes-du-Rhône Villages, Côtes-du-Rhône och IGP Méditerranée.Vad det gäller de röda vinerna selekteras druvorna noggrant och avstjälkas innan cirka tre veckors jäsning och macerering i betongtankar. Chateauneuf-du-Pape vinerna lagras i betong samt i ekfat. Côte du Rhône och IGP vinerna lagras främst i betongtankar för att framhäva fruktighet och druvornas karaktär.


14 poäng (+) Aromatisk doft med både röd och svart frukt, timjan, vanilj och bigarråer. Fruktig, medelfyllig smak med tät mittpalett, mjuka tanniner, balanserad fruktsyra samt ett solmoget avslut.

- Munskänken med Vinjournalen, April 2021


89 poäng (++!) Ett ungt, friskt vin med solmogen frukt, söta bär, bra balans och inslag av hallon, nypon, körsbär, bigarråer, blommor och mineraler. Ekologiskt.

- Dina Viner Professional Edition, Feb 2021

Produkttyp

Rött vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

13,5 %

Systembolaget nr

7686801

Volym

750 ml

Varumärke

Domaine Cristia

Förslutning

Naturkork

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

France - Rhone valley - Rhone valley

Druva

Grenache

Lagring

Utmärkt att dricka idag, men kan även lagras ett par år om man så önskar