Vinet är generöst fruktigt med kryddiga inslag och bjuder på en fin blandning mellan björnbär, körsbär, lakrits och svartpeppar, med toner av kanel och choklad från ekfaten.
Produktion
De handplockade syrahdruvorna sorterades tre gånger innan de avstjälkades och krossades varsamt. Jäsningen ägde rum i rostfria ståltankar vid en temperatur av cirka 26 grader celsius. Jäsning och påföljande maceration varade i runt 2 veckor innan vinet pressade. Därefter lagrades vinet 18 månader i en blandning av franska ekfat om 300 och 500 liter. 15 procent av faten var nya.
Passar till
Servera gärna till en värmande lammgryta.
Kul att veta
Kleinood är beläget i Stellenbosch mellan floderna Blauwklippen och Moordanerskloof och här har familjen De Villiers med Gerard i spetsen gjort vin under egen etikett sedan år 2000. Totalt har Kleinood tio vingårdar indelade i 20 separata vingårdslotter. De sköts individuellt och även i vineriet behandlas de olika vingårdslägena separat. Omsorgen om kvaliteten borgar för viner som på ett okonstlat sätt uttrycker varje växtsäsongs specifika förutsättningar.