Druvtypiskt och smakrikt med tydliga toner av mörka körsbär, röda plommon, choklad och örtiga anistoner. Vinet har bra fräschör och mjuka tanniner i en drickvänlig, modern stil.
Produktion
Druvorna avstjälkades och krossades innan alkoholjäsningen inleddes i temperaturkontrollerade rostfria ståltankar. Efter cirka en veckas maceration med daglig överpumpning av musten drogs vinet av den mesta av jästfällningen innan den malolaktiska jäsningen utfördes.
Passar till
Serveras vid 16-18°C till smakrika vegetariska rätter eller till rätter av fläsk- eller lammkött.
Kul att veta
Kooperativet Terre Cevico grundades 1963 i Emilia-Romagna för att möta lokala odlares behov. Verksamheten har utvecklats under åren och Terre Cevico har expanderat även till Toscana, Venetien och Umbrien. De mer än 5000 medlemmarna producerar tillsammans runt 100 miljoner flaskor per år och men deras strävan är, i egna ord, att vara stora då det behövs, men små nog att fortsatt hålla sig nära de individuella medlemmarna.
Leale är italienska för ärlig, rättvis och lojal - och kanske är det en bra beskrivning av vinerna.