Planeta Santa Cecilia Nero d'Avola har en stor intensiv och nyanserad doft med inslag av mörka frukter, blå plommon, ceder och kryddor samt ett stänk av balsamico. Vinet har hög intensitet, bra balans och en härlig eftersmak med inslag av mörka frukter, ceder och kryddor.
Produktion
Planeta Santa Cecilia Nero d'Avola kommer från Planteas vineri Buonivini som ligger i Noto Druvorna växer på en kalkrik jordmån och de avstjälkas innan jäsningen och 21 dagars urlakning av skalen. Den malolaktiska jäsningen genomförs i rostfria ståltankar för att sedan lagras på 225 liters ekfat (ek från Allier i Frankrike) under 14 månader.
Passar till
Lokalt dricker man gärna Santa Cecilia till killing, lamm eller spädgris men också till vilt, gärna en stadig viltgryta med bara kött, lök och rödvin.
Kul att veta
Planeta är en av öns mest meriterade vinproducenter och bjuder samtidigt på en resa genom Sicilien, från väster till öster. Vi börjar i Menfi i sydväst där det finns 2 vinerier Ulmo och Dispensa, fortsätter mot Vittoria och Noto längst ned i sydöst innan vi drar norrut mot Etnas lavatäckta sluttningar och slutligen i norr Capo Milazzo. På dessa platser ligger de sex vinerier som Planera byggt med omkringliggande vingårdar. Egendomar som har stor variation både i jordmån, topografi och det lokala klimatet.Planeta arbetar mycket med frågor rörande miljö, hållbarhet och etiska frågor. Vad det gäller miljöarbetet har man kommit mycket lång och har erhållit miljöcertifieringen SOSTAIN., där man nått den högsta graden. Man arbetat mycket med kultur och välgörenhetsarbete. I olika projekt skänker man pengar till bland annat Wine for Life och OXFAM.