Planeta

En av Siciliens mest meriterande vinproducenter.

Patricia Toth - ansvarig vinmakare på Planeta

Planetas historia

Dagens version av vinhuset Planeta har bara funnits sedan 1985. Då bestämde sig Diego Planeta för att det fanns tillräckligt med kunskap och potential inom familjen för att de skulle kunna driva sitt egna företag med egna vingårdar och vinmakare. Släkten Planeta har annars bott och verkat på södra Sicilien i århundraden. De första druvorna planterades just 1985 i Ulmo, tio år senare stod vineriet färdigt och den första årgången lanserades.

Planeta är en av öns mest meriterade vinproducenter och Patricia Tóth är idag ansvarig vinmakare hos Planeta. Vinhuset bjuder på en resa genom Sicilien, från väster till öster. Vi börjar i Menfi i sydväst där det finns två vinerier Ulmo och Dispensa, fortsätter mot Vittoria och Noto längst ned i sydöst innan vi drar norrut mot Etnas lavatäckta sluttningar och slutligen i norr Capo Milazzo. På dessa platser ligger det sex vinerier som Planeta byggt med omkringliggande vingårdar. Egendomarna har stor variation både i jordmån, topografi och det lokala klimatet. Planetas genombrottsvin var deras Chardonnay 1995 som upplevdes som ”kan omöjligt vara från Sicilien!”, stor och fet med nya ekfat och en koncentration som förde tankarna till Sonoma i Kalifornien snarare än Italien.

Vingård hos Planeta

Familjens hela namn är Planeta di Santa Cecilia, så man förstår att just det röda vinet Santa Cecilia ligger dem varmt om hjärtat. Druvorna växer i Noto där de första nero d'avola-stockarna på Sicilien planterades en gång för länge sedan. Santa Cecilia har blivit ett landmärke för denna sicilianska ursprungsdruva och är ett av Planetas ikonviner.

Planetas hållbarhetsarbete och turistnäring

Planeta arbetar mycket med frågor rörande miljö, hållbarhet och etiska frågor. Vad det gäller miljöarbetet har man kommit mycket lång och har erhållit miljöcertifieringen SOSTAIN., där man nått den högsta graden. De har arbetat mycket med kultur och välgörenhetsarbete. I olika projekt skänker Planeta pengar till bland annat Wine for Life och OXFAM. Förutom vin så har Planeta en ”Foresteria”, ett modernet och vackert gästhus, där man kan bo och sova över och få väldigt god mat serverad. Huset ligger på sydkusten mitt bland vinrankorna med utsikt över vingårdarna och Medelhavet tre kilometer bort. Privatpersoner kan också boka gästhuset, ett utmärkt alternativ om du vill besöka Sicilien och Planeta.

Besök Planetas hemsida här