Rocca di Montemassi Sassabruna har en nyanserad doft med inslag av körsbär, mullbär, blå plommon, pinjenötter, kryddor samt ett stråk av färska örter. Smaken är intensiv med bra balans. Man finner fina toner av mörka körsbär, skogshallon, ceder, kryddor, balsamico, samt ett stråk av lakrits.
Produktion
Musten jäser traditionellt i vertikala jästankar i 20 dagar vid en temperatur på 28°C. Vinet lagras i 350-liters franska ekfat under 12 månader. Sist har vinet ytterligare fått förfinas och vilat på flaska i 4 månader
Passar till
Ett mycket användbart vin vid det dukade bordet. Välj gärna medelkraftiga kött- eller vegetariska anrättningar, men också mustiga pastarätter. Varför inte servera färsk pasta med oxfilé och karljohan svamp i gräddig sås.
Kul att veta
I hjärtat av vinområdet Maremma nära den toskanska kusten hittar vi mönsteregendomen Rocca di Montemassi. Närmare bestämt i det vackra landskapet vid byn Roccastrada. Egendomen som ägs av familjen Zonin sedan 1999 förfogar över 430 hektar mark där 180 hektar är vinodlingar. Vingårdarna ligger på kullar eller på sluttningar. Förutsättningarna är ypperliga med den svala havsbrisen som kommer in från Medelhavet. Här odlar man druvorna sangiovese, cabernet sauvignon, cabernet franc, vermentino, merlot, syrah, petit verdot och viogner.Vinegendomen är mycket långt framme vad det gäller hållbarhetsarbete och är certifierade enligt Equalitas. Man har bevarat 28 hektar av skogar och har många olika projekt för att främja lokal flora och fauna. Det har även anlagts en konstgjord sjö som samlar upp regnvatten. Då behöver man inte belasta grundvattnet när det blir nödvändigt med bevattning. Rocca di Montemassi fungerar mycket som en traditionell lantegendom i Toskana då man både har vinodlingar, sädesfält , trädgårdar och djurhållning, där man finner både grisar, åsnor och framförallt långhornade Maremma kor.