Mindre sockerKlimatsmart
Rocca di Montemassi Toscana Sangiovese, Box 3000ML

Årgång:

2021

Rocca di Montemassi Toscana Sangiovese, Box 3000ML

Italien


309,00 kr

Systembolaget nr:

458608

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Rocca di Montemassi Toscana Sangiovese har en fint fruktig doft med inslag av körsbär, fat mjölkchoklad, jordgubbar samt stråk av lakrits. Smaken är fruktig med inslag av körsbär, blåbär, skogshallon, fat och kryddor.

Produktion

Druvorna skördas omsorgsfullt vid full mognad och pressas försiktigt. Musten jäser i traditionella vertikala jäskar och lagras till sist på franska, rostade ekfat för att uppnå ett större nynasrikedom. Chefsvinmakare är den erkända och skickliga Alessandro Gallo. Eftersom box är en klimatvänlig förpackning samt att producenten är hållbarhetscertifierad enligt Equalitas så är detta ett klimatvänligt val. Druvan sangiovese är rekommenderad eller godkänd i mer än hälften av Italiens vinregioner, men det är i Toscana du hittar de mest hyllade vinerna. Produktionen i Toscana är till över 80 procent röda viner med Sangiovese i toppen bland de blå druvsorterna.

Passar till

Är en utmärkt sällskapsdryck. Men häll gärna upp i en vacker karaff och det blir ett mycket användbart vin vid det dukade bordet. Välj gärna medelkraftiga kött eller vegetariska anrättningar, men även pizza och mustiga pastarätter.

LammNötköttPastaVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

I hjärtat av vinområdet Maremma nära den toskanska kusten hittar vi mönsteregendomen Rocca di Montemassi. Närmare bestämt i det vackra landskapet vid byn Roccastrada. Egendomen som ägs av familjen Zonin sedan 1999 förfogar över 430 hektar mark där 180 hektar är vinodlingar. Vingårdarna ligger på kullar eller på sluttningar. Förutsättningarna är ypperliga med den svala havsbrisen som kommer in från Medelhavet. Här odlar man druvorna sangiovese, cabernet sauvignon, cabernet franc, vermentino, merlot, syrah, petit verdot och viogner. Vinegendomen är mycket långt framme vad det gäller hållbarhetsarbete och är certifierade enligt Equalitas. Man har bevarat 28 hektar av skogar och har många olika projekt för att främja lokal flora och fauna. Det har även anlagts en konstgjord sjö som samlar upp regnvatten. Då behöver man inte belasta grundvattnet när det blir nödvändigt med bevattning.  Rocca di Montemassi fungerar mycket som en traditionell lantegendom i Toskana då man både har vinodlingar, sädesfält , trädgårdar och djurhållning, där man finner både grisar, åsnor och framförallt  långhornade Maremma kor.


GULDMEDALJ (i klassen Röda boxar 250kr och uppåt/3 liter)

- Vinordic Wine Challenge 2022


Smak: På höjden bjuder vinet på framträdande ton av skogshallon. Vinet bottnar i smaken från blåbär. Vinet karaktäriseras av varma körsbär. Passar till: Ett vin som passar ypperligt till vegetariskt, gärna grillat. Vi valde att avnjuta vinet till en vegetarisk hamburgare. En kombination som gifter sig fint. Temperatur: Vi anser vinet bör serveras vid 17 grader för att få briljera med sin smakpalett. Sammanfattning: Detta vin har en spännande och fint balanserad smak. Vi tror du absolut hittar flera rätter i sommar som vinet kan passa tillsammans med. Förslagsvis njuter du vinet till midsommardukningen. Det är också ett självklart val till sallader och skaldjur.

- Xperhotelsandtable - 2023-04-26


En smakresa bland italienska viner

För den som älskar toscanska viner är detta boxvin, enbart gjort på druvan sagiovese, ett måste. Det ahr alla klassiska inslagen som ett toscanskt vin måste ha: toner av körsbär, jordgubbar och lakrits samt en tydlig och välbalanserad fatkaraktär. Det är utmärkt till sommarens grillfester då det passar bra till både grillat lamm och fläskkött samt smakrika vegetariska rätter.

- Vinguiden 2023-06-02

Produkttyp

Rött vin

Systembolaget sortiment

Systembolaget ordinarie sortiment

Alkoholhalt

13 %

Systembolaget nr

458608

Volym

3000 ml

Varumärke

Casa Vinicola Zonin Spa

Förslutning

Tappkran

Förpackningstyp

Bag in Box

Förpackningmaterial

Wellpapp

Region

Italy - Italy - Italy

Sockerhalt

4 g/liter

Druva

Sangiovese