Mindre socker
Ruffino Chianti Superiore DOCG, bastflaska 750ml

Årgång:

2020

Ruffino Chianti Superiore DOCG, bastflaska 750ml

Italien


209,00 kr

Systembolaget nr:

7657801

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Ruffino Chianti Superiore har en trevlig doft som drar mot körsbär och plommon följt av örtkryddor samt en fläkt av kanel. Smaken är medelfyllig med inslag av körsbär, kryddor och torkade örter.

Produktion

Bastflaskan (il fiasco) som gjorde den italienska vinregionen Chianti världsberömd en gång i tiden, är tillbaka i en modern tappning. Superiore i Chianti betyder att man ska ha fler stockar per hektar men även högre alkohol och längre lagring än vanlig Chianti. Däremot finns inga krav på fatlagring och det har Ruffino undvikit i detta vin, allt för att behålla maximal fruktighet och fräschör. Flaskan härstammar från 1300-talet och Ruffino tappade sin Chianti på bastflaska fram till 1995. I många hem och krogar fick den tomma flaskan ett nytt liv som ljusstake.

Passar till

Romantisk Lady & Lufsen-middag med spaghetti och frikadeller. Svamppasta, goda pizzan, kyckling, fläskstek med salvia eller lammstek med rosmarin.

NötköttPastaVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

Det var kusinerna Ilario och Leopoldo Ruffino som startade firman 1877. De köpte vin från mindre odlare som de buteljerade det i sin nya anläggning i Pontessieve. Och framför allt skötte de distributionen. Det fanns vid denna tid en skriande efterfrågan på bättre viner i de stora städerna. Nationen Italien var endast 16 år gammal och fortfarande i nationell yra. Framgångarna kom nästan omedelbart. Redan efter fyra år vann Ruffinos Chianti guldmedalj och namnet blev snart ett begrepp för kvalitetsvin.


13,5 poäng (=) Liten doft av körsbär, hallon, blåbär och viol. Slank och helt torr smak, med lite kärva tanniner och fruktsyror samt ett matvänligt avslut.

- Munskänken med Vinjournalen, oktober 2021

Produkttyp

Rött vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

14 %

Systembolaget nr

7657801

Volym

750 ml

Varumärke

Constellation

Förslutning

Naturkork

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

Italy - Tuscany - Chianti

Sockerhalt

2,9 g/liter

Druva

Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Sangiovese

Lagring

Kan sparas något år, men är inte tänkt som ett lagringsvin.