Exklusiva nyheter från Bourgogne och Bolgheri.
Nu lanseras två stora viner i Systembolagets beställningssortiment, en läcker Bourgogne från Montagny och ett maffigt rödvin från Bolgheri.
Läs mer »I allt arbete som sker på Ruffinos sex anläggningar i Toscana tar man stor hänsyn till miljön.
Det var kusinerna Ilario och Leopoldo Ruffino som startade firman 1877, ett litet vineri i orten Pontessieve nära Florens. Det fanns vid denna tid en skriande efterfrågan på bättre viner i de stora städerna. Nationen Italien var endast 16 år gammal och fortfarande i nationell yra. Framgångarna kom nästan omedelbart. Redan efter fyra år vann Ruffinos Chianti guldmedalj i vinutställningen i Milano och namnet blev snart ett begrepp för kvalitetsvin.
Hertigen av Aosta reste över Alperna 1890 för att smaka på Ruffinos viner som han hade hört talas så mycket om. Han blev så imponerad att han direkt utsåg Ruffino som officiell hovleverantör till den italienska kungafamiljen. Ruffino lanserade Riserva Ducale 1927 för att hedra hertigen. Ducale betyder hertig på italienska han avbildas även på den ikoniska etiketten som är en av de mest välkända bland italienska viner. Vinerna började snart även att fira framgångar på exportmarknaden och Ruffino var faktiskt den första Chiantin som exporterades till USA. 1942 köpte man egendomen Villa di Montemasso med omkringliggande vingårdar och idag äger man 6 olika egendomar i Toscana.
Ruffino har väl utvecklade metoder vad det gäller hållbar odling och socialt ansvar. I allt arbete som sker på Ruffinos sex anläggningar i Toscana tar man stor hänsyn till miljön. Vad det gäller vingårdsarbetet har man upprättat en handbok med metoder som minimerar användandet av kemikalier, samtidigt som man ökar jordmånens fertilitet och livskraft genom bland annat naturlig gödsel. Företagets miljöpolicy har stark inriktning på det ekologiska fotavtrycket, rörande energiåtgång, utsläpp av växthusgaser, och hushållning av vatten. På egendomen Pontassieve har man byggt en vattenreningsanläggning och på La Solatia och Greppone Mazzi har man anlagt våtmarker som på naturlig väg renar vinanläggningarnas spillvatten, som därför kan återanvändas till både bevattning och rengöring.
Ruffino har även ett samarbete med universitet i båda Milano och Florens där man bland annat tar fram miljövänliga metoder att bekämpa sjukdomar i vingården. Ruffino har fått erkännande för sina ansträngningar genom miljöcertifieringen ISO 14001 och 2017 vann Ruffino Constellations Brands Sustainability Award
Nu lanseras två stora viner i Systembolagets beställningssortiment, en läcker Bourgogne från Montagny och ett maffigt rödvin från Bolgheri.
Läs mer »Ruffino Cares är dels ett initiativ som ämnar att reducera vårt miljöavtryck, dels att ge tillbaks till samhället och uppmuntra ansvarsfullt drickande.
Läs mer »Välkommen till årets första onlineprovning den 25 januari 2022 - en provning där vi fördjupar oss i söta viner. Anmäl dig här.
Läs mer »För den vackra sommarmånaden juli har Mats valt ett heligt vin som gör smaklökarna mer än saliga. Serelle Vin Santo från producenten Ruffino är ett riktigt läckert vin som förgyller många olika sammanhang.
Läs mer »Avsluta julmiddagen med något sött! Här bjuder vi på ett recept på en härligt kladdig kladdkaka med smak av saffran.
Läs mer »Färska grönsaker och béchamelsås istället för tomatsås och köttfärs i denna fräscha, vegetariska variant av den klassiska italienska lasagnen.
Läs mer »I slutet av månaden när lönen gått åt till dyra krogbesök så är det svårt att få ihop ekonomin. Här får du recept på en god, billig och användbar tomatsås!
Läs mer »Det är inte mycket som slår en riktigt god Bolognese och här får du ett recept med mycket vitlök och chili som ger lite extra sting till pastarätten.
Läs mer »Spaghetti Carbonara är en riktig klassiker som man aldrig tröttnar på och här delar Katarina med sig av sitt bästa recept på den populära rätten.
Läs mer »Efterrätt i glas är både snyggt och praktiskt! Den här desserten är inspirerad av Italien och innehåller bl.a. goda italienska mandelskorpor.
Läs mer »Martin och Lisa visar här sitt underbara recept på en italiensk svamprisotto som toppas med parmesan och prosciutto.
Läs mer »