Ruffino Modus har en komplex doft som karaktäriseras av av mogen frukt som körsbär, plommon och björnbär som sedan toppas av kryddiga inslag av ekfat, mynta, söt tobak och balsamvinäger. I munnen är vinet fylligt och rikt med en struktur av finess med silkeslena tanniner och påtaglig friskhet. Eftersmaken är ihållande med smak av svarta vinbär, frukt och kakao.
Produktion
Ruffino Modus är ett modernt italiensk vin, en så kallad ”Super-Tuscan”. Kompassrosen på vinets etikett symboliserar de sammanflätade delarna som utgör vinets själ – vinstockar, solen, jorden, livet, tiden, frukten, och vinet självt. Vinet producerades första gången 1997, emellertid var det inte ett helt nytt vin. I över tio års tid hade vinmakarna på Ruffino experimenterat med odling av icke-traditionella druvsorter i den toskanska jorden. Några av de mest spännande resultaten erhölls med cabernet sauvignon och merlot. Det tre druvsorterna som kommer från egendomen Poggio Casciano vinifieras separat och skalen fick efter jäsningen urlaka ytterligare 10 dagar. Efter den malolaktiska jäsningen blandades vinerna och de fick lagras tillsammans i fat av fransk ek under 12 månader.
Passar till
Vinet passar bra till gedigna italienska rätter som tagliatelle med vildsvinsragu, kraftigare risotto, eller grillat kött.
Kul att veta
Det var kusinerna Ilario och Leopoldo Ruffino som startade firman 1877. De köpte vin från mindre odlare och raffinerade som de buteljerade i sin nya anläggning i Pontessieve, och framför allt skötte de distributionen.Det fanns vid denna tid en skriande efterfrågan på bättre viner i de stora städerna. Nationen Italien var endast 16 år gammal och fortfarande i nationell yra. Framgångarna kom nästan omedelbart. Redan efter fyra år vann Ruffinos Chianti guldmedalj och namnet blev snart ett begrepp för kvalitetsvin.