Mindre socker
Rully En Rosey

Årgång:

2021

Rully En Rosey

Frankrike


219,00 kr

Systembolaget nr:

282101

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Nyanserad, fruktig, kryddig smak med fatkaraktär, inslag av mörka bär, choklad, kardemumma, jordgubbar, peppar och vanilj.

Produktion

Druvorna krossades följt av fyra dagars kallmaceration. Därefter följer cirka två veckors jäsning och skalmaceration med regelbunden nedtryckning av skalmassan.

Passar till

Toast med smörstekta kantareller och färskplockad timjan.

LammViltVegetariskt

Kul att veta

Rully fick appellationsstatus redan 1939, och producerar idag både röda, vita och mousserande viner, med flera vingårdar klassade som Premier Cru. Druvorna kommer från vingårdar belägna kring byn Rully i Côte Chalonnaise, med en sammanlagd yta på 4,7 hektar. Medelåldern på rankorna är 35 år, och vingårdarna har en syd-östlig lutning. Producenten Maison Chanzy har sitt säte mitt i den lilla byn Bouzeron i Côte Chalonnaise i centrala Bourgogne. Chanzy har vingårdsmark runtom hela Bourgogne och sammanlagt uppgår de egna odlingarna till 80 hektar. Varje vingårdslott vinifieras separat för att framhäva deras subtila olikheter. För att ytterligare värna om sina vingårdar har Chanzy sedan 2021 hållbarhetscertifieringen HVE-3, vilken syftar till att bevara biologisk mångfald och jordarnas hälsa.

Produkttyp

Rött vin

Systembolaget sortiment

Systembolaget ordinarie sortiment

Alkoholhalt

13 %

Systembolaget nr

282101

Volym

0,75 l

Varumärke

Maison Chanzy

Förslutning

Naturkork

Region

France - Bourgogne - Bourgogne

Sockerhalt

2 g/liter

Lagring

Vinet har lagrats ett år på ekfat. 70 procent av faten var om 228 liter av vilka 15 procent var nya och 85 procent tre år gamla. Resterande 30 procent av faten var om 350 liter och var tre respektive sex år gamla. Efter ett år på fat fick vinet vila ytterligare fem månader på ståltank innan buteljering.