Mindre socker
Vale D. Maria Douro Superior

Årgång:

2021

Vale D. Maria Douro Superior

Portugal


129,00 kr

Systembolaget nr:

5967401

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Vale D. Maria Douro Superior har en nyanserad doft med inslag av både röda och mörka frukter och bär, kryddor, vanilj, pinjeträd, samt en fläkt av blommor. Smaken är intensiv med ganska stadiga men mjuka tanniner, samt insmickrande toner av björnbär, mörka körsbär, röda frukter, kryddor, vanilj och stråk av pinjeträdsbarr.

Produktion

Druvorna touriga nacional, touriga franca och alicante bouschet kommer från sluttningar vid egendomen Quinta Vale de Sabor som ligger i den nordöstra delen av Douro Superior. Druvorna som kommer från stockar som är 20-35 år gamla handskördas och hälften fottrampades i traditionella granit Lagares och jästes senare som med övriga druvor i rostfria ståltankar. Lagringen genomfördes i franska ekfat (mellan 2-5 år gamla fat) under 14 månader.

Passar till

Utmärkt som sällskapsvin, men är även en mycket välkommen gäst vid det dukade bordet. Väljes med fördel till medelkraftiga och kraftigare anrättningar på kött och fågel. Varför inte servera ryggbiff med portvinsås samt ostfylld potatiskrokett.

LammNötköttViltVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

Egendomen Quinta Vale D. Maria är belägen i hjärtat av Douro dalen, längs bifloden Torto. Den köptes 1996 av Cristiano Van Zeller vars familj odlat och tillverkat vin sedan 1620. Efter en lång karriär inom portvinsindustrin köpte han egendomen och började genast en omfattande restaurering. Idag omfattar den 45 hektar vinodlingar med hela 41 olika druvsorter, där stockarna är mellan 12-100 år gamla. Det är stor variation mellan de olika vingårdarna och ambitionen är inte bara att producera högklassiga portviner utan även att sätta Dourodalen på kartan vad det gäller vanliga viner. Quinta Vale D. Maria är också en del av de beryktade Douro Boys som tillsammans marknadsför och kommunicerar områdets kvalitet och potential för röda och vita viner. De övriga medlemmarna är Quinta do Vallado, Niepoort, Quinta do Crasto, och Quinta do Vale Meão. Det är ingen tvekan om att dessa 5 egendomar producerar några av Portugals absolut bästa viner.


13 poäng +/mer än prisvärt

Doft av rostad ek, mörka körsbär, plommon och björnbär. Medelfyllig, solmogen och saftig smak med balanserad fruktsyra, rik fruktighet, runda tanniner samt ett bussigt avslut med frukt och ek.

- Munskänkarna. Vintesten, februari 2023


16,5 poäng (++) Stor doft med fisk och pigg frukt av vildhallon, smultron, björnbär, mörka körsbär, varma örter och diskreta toner av fat. Smaken är ungt energiladdad och med koncentration och bra intensitet, lysande balans, närvarande men fina tanniner, bra struktur och en fint laddad eftersmak med bra körsbärssyror. Gjort på touriga franca, touriga nacional, tinta roriz och flera andra lokala druvstorter. Drick 23-27. Servera till hemmagjorda högrevsburgare eller vegetariska burgare och grillad svamp.

- Vinbanken - Christian Stojkovic 2023-04-25

Produkttyp

Rött vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

13,5 %

Systembolaget nr

5967401

Volym

750 ml

Varumärke

Aveleda

Förslutning

Naturkork

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

Portugal - Trás-os-Montes - Douro

Sockerhalt

2 g/liter

Druva

Touriga Nacional, Tinta Roriz, Touriga Franca

Lagring

Är utmärkt god att dricka idag, men kan även lagras under några år om man så önskar.