Villabella Valpolicella Ripasso har en kryddig, nyanserad doft av fat, körsbär, plommon, pinjenötter, viol och kakao. Intensiv fruktighet med inslag av körsbär, viol, mörk choklad och torkad frukt och en kryddig fatkaraktär.
Produktion
Druvorna kommer från vingårdar som är belägna i fem Valpolicella Classico distrikt: Marano, Negrar, Fumane, Sant' Ambrogio and San Pietro Incariano. Jordmånen är kalksten och lera. Vineriet ligger i området Ca' Nova i Calmasino di Bardolino vid sjön Gardas sydöstra spets. Druvorna plockas, krossas och jäses under 12 dagar i ståltank vid 25°C med konstant skalkontakt. I slutet av mars året efter jäser detta vin en gång till med skalresterna från gårdens amaronevin. Därefter lagras vinet i slovanska fat under två år.
Passar till
Passar utmärkt till stekar, mustiga köttgrytor och pecorino. Varför inte servera långbakad oxkind med mustig rödvinssås och potatispuré.
Kul att veta
Villabella, eller Delibori som vineriet kallas, ligger i området Ca' Nova i Calmasino di Bardolino, längst ner vid sjön Gardas sydöstra spets. Merparten av produktionen är Bardolino Classico men man odlar också bla Pinot Grigio, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot och Cabernet Sauvignon. Utöver detta buteljerar och säljer man också utvalda DOC-viner från andra delar av Veneto, t ex Amarone och Valpolicella Ripasso. Villabella grundades av familjerna Delibori och Cristoforeti 1971 och man förfogar idag över cirka 200 ha vingård. Man köper också druvor från kontakterade vingårdar. Villabella är utrustade med den senaste tekniken inom vinproduktion. Man använder sig av balongpressar, vinet jäser i rostfria kylkontrollerade tankar och man har en steril kallbuteljeringsanläggning. Kvalitet hela vägen är ledord - från vingården, genom vineriet och ut till konsumenten.