Zonin Amarone della Valpolicella

Zonin Amarone della Valpolicella

Italien


389,00 kr

Systembolaget nr:

7977401

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Zonin Amarone della Valpolicella har en kraftfull och nyanserad doft med inslag av kryddor, torkade tranbär och körsbär, kanel russin och torkade fikon, fat  samt en fläkt av choklad och tobak. Smaken är rik och fyllig med toner av chokladpraliner fyllda med körsbärslikör, torkade tranbär, russin, kryddnejlika och fat.

Produktion

Zonins Amarone görs på de klassiska, lokala Valpolicelladruvorna corvina, rondinella och molinara. Druvor torkas i små, väl ventilerade torkstugor ute i vingårdarna. Torkningen sker i ca 120 dygn och druvorna tappar då runt 50% i vikt. Metoden ger smakrika, små semi-torkade russin som i sin tur ger en mycket smakrik, koncentrerad och söt must efter pressningen. Vinet genomgår en långsam jäsning på 4-6 veckor. Vinet får till sist vila i stora fat av ek från Slavonien (region i Kroatien) under två år och sedan ytterligare minst 6 månader i flaskan.

Passar till

Till kraftfulla anrättningar på mörkt kött där det med fördel kan ingå syrliga och feta komponenter i anrättningen. Många avnjuter också en Amarone till vällagrade hårdostar.

LammNötköttViltLabel: Ost

Kul att veta

Det hela började för 200 år sedan (1821) när familjen Zonin började odla druvor i Gambellara som ligger i Ventetien mellan Verona och Vicenza. Ett område som har ett rikt kulturarv och där det odlats vin i mer än 2000 år. Med en stor dos av passion, skicklighet och innovationsförmåga har familjen lotsat fram Zonin till att bli en av Italiens största familjeägda vinföretag. I dag drivs företaget vidare genom den sjunde generationen och de har idag 10 olika vinegendomar som täcker upp 7 regioner i Italien. Samt ett vinhus i Virginia, USA och en egendom i Chile. Produktportföljen är mycket omfattande och hela 85% av produktionen går på export till 140 olika länderZonin äger totalt 4000 hektar mark där 2000 hektar är vinodlingar. . Att så stor del av marken inte är vinodlingar är en medveten strategi att genom att odla andra grödor, bevara och återplantera skogar och olivlundar främja den lokala floran och faunan.Zonin arbetar målmedvetet för en bättre framtid både vad det gäller miljön, social- och ekonomisk hållbarhet. Ett av målen är att alla egendomar ska bli självförsörjande vad det gäller energi och idag har man nått 44% av behovet genom solpaneler. Bristen på färskvatten kan komma att bli en ödesfråga för vinindustrin och Zonin har genomgående utvecklat avancerade system för uppsamling av regnvatten och har även anlagt konstgjorda sjöar. På detta vis behöver man inte belasta grundvattennivån när det blir nödvändigt med bevattning. I vingårdsarbetet använder man nästan helt och hållet ekologiska metoder och alla åtgärder tar hänsyn till och främjar den biologiska mångfalden. Egendomarna Castello di Albola och Rocca di Montemassi, i Toscana är redan både hållbarhetscertifierade genom Equalitas och ekologiskt certifierade.

Produkttyp

Rött vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

15,5 %

Systembolaget nr

7977401

Volym

750 ml

Varumärke

Casa Vinicola Zonin Spa

Förslutning

Naturkork

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

Italy - Veneto - Amarone della Valpolicella

Druva

Corvina, Rondinella, Molinara

Lagring

Är ett vin som både går att avnjuta idag, men har även potential att lagras under flera år om man önskar.