I glaset en generös och stiltypisk apera med toner av torkade fikon, citronskal, pinjenötter och toner av läder samt en distinkt sälta och fin restsötma.
Produktion
Vinmakningen är inspirerad av traditionell spansk och portugisisk vinmakning med solerasystem. Vinet kommer från ett solerasystem med en medelålder på 18 år, förstärkt med neutral sprit och på grund av den höga alkoholhalten märks ingen påverkan av florlagret. Restsötman är 10,4 gram/100ml.
Passar till
Till lagrade hårdostar och utvalda desserter där det gärna få ingå mjölkchoklad, nötter, mandel eller dulche de leche.
Kul att veta
Australien må räknas till Nya världen i vinsammanhang, men landets vinlagstiftning är nyare än själva vinplanteringarna och shiraz har odlats där sedan 1800-talet. Seppeltsfield är välkända för sina extremt långlagrade starkviner (varje år släpper de ett vin som lagrats i 100 år) men man gör också stilla viner av de traditionella starkvinsdruvorna, vilka på många sätt varit centrala i Barossas tidiga framgång som vinregion.