Vegan
Vintry's Blend of Amontillado Medium Dry Sherry, 375ml

Vintry's Blend of Amontillado Medium Dry Sherry, 375ml

Spanien


85,00 kr

Systembolaget nr:

824702

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Vintry's Blend of Amontillado Medium Dry har en stor, något bränd och nötig doft med inslag av smörkaramell, kokos och torkad frukt. Halvtorr, medelfyllig smak i lite bränd, nötig stil. Fruktig med inslag av kokos, vanilj och smörkaramell.

Produktion

Vinet jäser med hjälp av den naturliga jästen i rostfria ståltankar, det vita vinet förstärks sedan genom att tillsätta 96% vinsprit för att höja alkoholhalten till 15%. Vinet lagras sedan under 2,5 år som en Fino, det vill säga under ett skit av flor ( en jästsvamp) som förhindrar kontakt med syre. Sedan ökar man alkoholhalten ytterligare till 17,5% för att påbörja den oxidativa lagring för att bli en Amontillado. All lagringen sker i fat av amerikansk ek och enligt solerasystemet. Det vill säga att man fyller fyller på äldre fat med det yngsta vinet. Det påfyllda faten tar man sedan en del av och fyller på ännu äldre fat och så vidare. När det sedan är dags för buteljering tar man vin från de äldsta faten i påfyllningskedjan. Den genomsnittliga åldern på detta vin är 5 år. Till detta vin tillsätter man 5 % av ett sött Pedro Zimenez vin för att uppnå en önskad sötma på 15 gram/liter.

Passar till

Vintry’s friska, halvtorra sherry passar utmärkt till läckra tapas, såsom Jamon Serranoskinka, parmesanost och rökta mandlar. Även många traditionella svenska maträtter, i synnerhet smakrika soppor redda på svamp, hummer eller kräftor, hittar en vän här.

Label: Ost

Kul att veta

I de flesta länder med tradition att dricka sherry, serveras torr och halvtorr sherry nästan uteslutande som apéritif. I hemregionen i det spanska Andalusien däremot, och i synnerhet i Jerez, är torr och halvtorr sherry såväl apéritif som måltidsdryck. På de traditionella tjurfäktningarna, där dryckesförsäljare vandrar runt på läktarna, ingår sherry lika naturligt som öl eller läsk i sortimentet. Vintry´s är ett starkvinsvarumärke som produceras av Altia Sweden. Altias inköpare har stor erfarenhet att prova och köpa in starkviner från hela världen och Vintry´s viner skall alla vara typiska och vara väl prisvärda.Detta vin kommer från producenten José Estevez etablerades som Jose Lena Rendon & Co. 1809. Företagets verksam bestod i att lagra sherry och brandy. 1894 ändrades namnet till Felix Ruiz and Ruiz. Sedan 1974 är det Estevez som driver firman och 1984 ändrades namnet till det nuvarande.

Produkttyp

Starkvin

Systembolaget sortiment

Systembolaget ordinarie sortiment

Alkoholhalt

18,5 %

Systembolaget nr

824702

Volym

0,375 l

Varumärke

Anora Fortified Wines