Detta vin utvecklar en svag guldton. I en nyanserad form för näsan ger vinet en diskret ton av vita frukter och en ton av mandel. I smaken möter vi en ärlig ton av mineral där finalen är krita återhållen av en fräsch syra. Delikat, återhållen och med finess är vinet sammantaget en perfekt version av en Chablis Premier Cru. Serveras vid 10-12°.
Produktion
Druvorna selekterades vid entrén till källaren. Jäsning skedde i franska ekfat i de historiska källarna från niohundratalet på Obédienceriet och ävenså i ståltankar. Lagring - under en tid av 9 månader på sin jästfällning - följdes av en vinifiering och ånyo lagring till det var dags för buteljering.
2021 som årgång kan vara betecknas som sen eftersom vi skördat tidigare och tidigare under åren. Den manuella skörden startade den 21 september i Vieille Voye, Vaillons, Butteaux och Blanchots. Stora regnmängder hade fallit och det tekniska teamet i vineriet kontrollerade skördens beskaffenhet med precision. Till slut - druvsaften visade sig vara mer än lovande i kvalitet vilket också bekräftades under jäsningen. De tidiga provningarna i källaren visade på en finess och en fin syra i vinet.
Passar till
Detta vin kräver en elegant anrättning av till exempel fisk eller skaldjur. Gärna med en krämig sås. Naturligtvis är det utmärkt som en ren apértif men vi vill också slå ett slag för en härlig kombination av detta vin med en torr frisk ost som en lagrad getost eller en vällagrad compté.
Kul att veta
Vaudevey ligger i en sval och avsmalnande dal. Solen kommer tidigt på morgonen och stannar till mitten av eftermiddagen. Mognaden av frukten sker långsamt vilket gör att aromerna koncentrerar sig och att syran behålls. En enda vingård av nära 10 hektar. Det existerar endast fem producenter på detta klimat som total.