VeganMindre socker
Domaine des Malandes Chablis Grand Cru Vaudésir

Årgång:

2022

Domaine des Malandes Chablis Grand Cru Vaudésir

Frankrike


729,00 kr

Systembolaget nr:

7285001

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Domaine des Malandes Chablis Grand Cru Vaudésir har en ung med ändå generös doft med inslag av mogen citrus, persika och svagt rostade fat och brioche . Smaken är ung, frisk och intensiv med inslag av citron, mandel, rostade fat och stendamm. Vinet har lång eftersmak. Dekantera vinet minst en timme innan det serveras.

Produktion

Chablis Grand Cru består endast av 101 hektar av hela Chablis (5 000 ha). Mer blir det inte heller, gränserna är fastställda och kommer inte att ändras. Grand Cru en enda stor sammanhängande vingård med sju inbördes olika lägen. Vaudésir . Druvorna kommer från två lotter av Vaudésir. Ålder på stockarna är 50 och 30 år, handskörd. Jäsning och malolaktisk jäsning i fat 1-5 år gamla. lagras 14 månader i rostfria ståltankar.

Passar till

Drick till gratinerad hummer, stekt vit fisk, ljus fågel eller kött, gärna med någon typ av citrus i såsen. Varför inte en stekt sjötunga med citrussmörsås.

Label: SkaldjurFiskPastaVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

Domaine des Malandes grundades 1973 av Lyne Marchives som har chablis i sina ådror då hon tillhör chablissläkten Tremblay. Domaine des Malandes grundades av Lyne Marchive  men 2018 steg hon åt sidan lät barnen Richard, Amadine och Marion leda företaget. Den begåvade vinmakare Guénolé Bretenaudeau kom till egendomen 2006.Dom des Malandes äger 29 hektar i Chablis varav två grand cru-lägen, Les Clos och Vaudésir, och fyra premier cru-lägen, alla distinkt olika i stil och smak. Ekfat finns men används med finess, främst för Premier Cru och Grand Cru. Egendomen arbetar kontinuerligt med åtgärder för att göra odlingen så hållbar som möjligt. År 2019 påbörjade man konvertering till ekologisk certifiering.

Produkttyp

Vitt vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

13 %

Systembolaget nr

7285001

Volym

750 ml

Varumärke

Dom Malandes-Rottiers

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

France - Bourgogne - Chablis

Sockerhalt

2 g/liter

Druva

Chardonnay

Lagring

God redan idag men all bra Chablis vinner på lagring.