Domaine Laroche Chablis Premier Cru Les Montmains 2021 har en nyanserad och fruktig doft med inslag av fat, gula äpplen, mineral, galiamelon, smör, nötter och citrus. Nyanserad, fruktig, mycket frisk smak med inslag av fat, gula äpplen, krusbär, mineral, smör, örter, vanilj och citron. Vinet har en lätt fet textur och eftersmaken har en ypperlig längd.
Produktion
Vingårdsläget Les Montmains som ligger sydväst om byn Chablis nämns med lite olika stavningar så tidigt som 1537. Här äger Domaine Laroche äger 0,98 hektar med välskötta stockar som har en ålder på 45 år.
Druvorna (100% chardonnay) pressades som hela klasar i pneumatisk press och musten fick sedan vila 12-14 timmar vid 12-15 grader i vida ståltankar. Musten jäste sedan delvis på ekfat och delvis på ståltank i två till tre veckor vid 17 grader. Efter att vinet genomgått malolaktisk omvandling tappas 70 procent över på ekfat.
70 procent av vinet har lagrats fem månader på franska ekfat om 228 liter och resterande vilade på ståltankar. Faten var ett till sex år gamla. Efter att vinet blandats lagrades det ytterligare sju månader tillsammans med jästfällningen fram till buteljering.
Passar till
Vinet passar ypperligt till lite kraftigare fiskrätter, vegetariskt och ljust kött.
Kul att veta
Domaine Laroche är en anrik, men också en dynamisk och progressiv producent i Chablis. Vinanläggning ligger i en av områdets mest historiska byggnader,Obédiencerie de Chablis. Det vill säga det kloster som abboten av St Martin de Tours grundade i Chablis 867, som också blev starten för områdets vinframställning.
Domaine Laroche är en fransk vinproducent vars historia sträcker sig tillbaka till 1850. Vinhuset var en av de producenter som utvecklade vingårdarna i Chablis i norra Bourgogne och firman har idag, förutom sin produktion i Bourgogne, även verksamhet i Languedoc.
Producenten är certifierade ”Haute Valeur Environnementale” som garanterar att producenten jobbar enligt principerna för hållbar odling.