Planeta Chardonnay

Årgång:

2022

Planeta Chardonnay

Italien


359,00 kr

Systembolaget nr:

7288201

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Planeta Chardonnay har en stor och nyanserad doft med tropiska frukter, rostad fat, vanilj och popcorn med smält smör. Smaken är rik med fet textur och lång eftersmak där både rostade fat, smör, tropiska frukter, kokos och kryddor samsas i bästa samförstånd.

Produktion

Vinet jäser med hjälp av utvalda jästkulturer i franska fat gjorda på ek från skogen Allier (50% nya, 50% använda för 2:a och 3:e gången). Efterföljande lagring i faten följer under 11 månader. Druvorna till Planeta Chardonnay kommer från två av familjens äldsta vingårdar, Ulmo och Maroccoli. som båda ligger vid Planetas vineri i Menfi. Vinet såg dagens ljus för första gången 1994 och slog världen med häpnad. Allt handlar om vision, passion och kunskap, och det har familjen Planeta gott om.

Passar till

Med sin smakrikedom och balanserade ekfatskaraktär kräver detta vin stekta fiskar eller ännu hellre ljust kött  Risotto på skaldjur och/eller kronärtskocka är populärt hemma på Sicilien.

FiskPastaVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

Planeta är en av öns mest meriterade vinproducenter och bjuder samtidigt på en resa genom Sicilien, från väster till öster. Vi börjar i Menfi i sydväst där det finns 2 vinerier Ulmo och Dispensa, fortsätter mot Vittoria och Noto längst ned i sydöst innan vi drar norrut mot Etnas lavatäckta sluttningar och slutligen i norr Capo Milazzo. På dessa platser ligger de sex vinerier som Planeta byggt med omkringliggande vingårdar. Egendomar som har stor variation både i jordmån, topografi och det lokala klimatet.Planeta arbetar mycket med frågor rörande miljö, hållbarhet och etiska frågor. Vad det gäller miljöarbetet har man kommit mycket lång och har erhållit miljöcertifieringen SOSTAIN, där man nått den högsta graden. Man arbetar mycket med kultur och välgörenhetsarbete. I olika projekt skänker man pengar till bland annat Wine for Life och OXFAM.

Produkttyp

Vitt vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

14 %

Systembolaget nr

7288201

Volym

750 ml

Varumärke

Azienda Agricola Planeta

Förslutning

Naturkork

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Region

Italy - Sicily - Sicily

Sockerhalt

1,9 g/liter

Druva

Chardonnay

Lagring

Planeta Chardonnay kan lagras några år, i en perfekt källare ända upp till 10 år. Planeta själva säger att 5-7 år är perfekt ålder.