Robert Weil Kiedrich Turmberg Riesling Trocken

Årgång:

2021

Robert Weil Kiedrich Turmberg Riesling Trocken

Tyskland


399,00 kr

Systembolaget nr:

5249601

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Robert Weil Kiedrich Turmberg Riesling Trocken 2021 har en nyanserad och finessfull doft med inslag av persika, mandarin, blöt skiffer, lätt rökighet och en fläkt av blommor Smaken är frisk, spänstig och härligt intensiv. Vinet är mycket balanserat och visar upp en bukett av nektarin, mandarin, lime, gula äpplen, mineral och ett stråk av blommor.

Produktion

Vingården Turmberg är 3,8 hektar och ägs helt och hållet av Weingut Robert Weil. Det är en skifferrik mycket brant sluttning med mycket fyllit, småsten samt inslag av lössjord och lerjord. En mycket omfattande selektion sker både i vingården och i vineriet. Detta vin är jäst helt och hållet med naturlig jäst i stora ekståndare 2400 och 1200 liter. Vinet lagras sedan i faten med jästfällningen under 6 månader. Vinet har en totalsyra på 8.0 gram/liter.

Passar till

En oerhört mångsidig beledsagare tillsammans med alla möjliga maträtter. Till fisk och skaldjursrätter där det gärna får finnas en syrlighet i anrättningen eller i tillbehör. Vinet har en sån intensitet så att det utan problem även klarar rätter på ljust kött eller fågel.

Label: SkaldjurFiskPastaVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

Druvan Riesling har sitt ursprung i Rheingau och en av de mest hängivna och erkända producenterna i detta område är utan tvekan Weingut Robert Weil. Man har sitt säte i den lilla pittoreska vinbyn Kiedrich i hjärtat av Rheingau. Wilhelm Weil som idag styr det hela är fjärde generationen vinmakare på egendomen som grundades 1875. Egendomen som består av 90 hektar är till 100% planterad med riesling.Wilhelm Weil menar att hans land och jordmån lämpar sig bäst till Riesling så varför plantera andra druvsorter. Vingårdarna är minutiöst skötta med höga kvalitetskrav sedan årtionden. Vinanläggningen är av senaste snitt och det märks att det råder tysk ordning i vingårdarna. Weingut Robert Weil är medlem i VDP (die Prädikatsweingüter) Medlemmar väljs in utifrån strikta kriterier. Utgångspunkten är att se vingårdsläget som del av ett kulturarv. Målsättningen för VDP är att lyfta fram unika vingårdslägen som ger viner av karaktär och omisskännlig personlig prägel, på vinspråk ofta omnämnd som ”terroir”.VDP klassificeringen är inte densamma som en ursprungsbeteckning men har ändå samma utgångspunkt, att spegla ett områdes typicitet. Det finns olika steg i den pyramidala indelningen. Instegsnivån för vinerna i VDP är Gutswein, sedan Ortswein, Erste Lage och Grosse Lage (där de två senare motsvarar Premier och Grand Cru) Detta vin Kiedrich Turmberg Riesling Trocken tillhör klassen Erste Lage. Det är viner utöver de vanliga, med karaktär. Från namngivna vingårdar. Bara av druvsort som är tillåten i distriktet och för vin med en bevisad kontinuitet av hög kvalitet under flera år.

Produkttyp

Vitt vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

13 %

Systembolaget nr

5249601

Volym

0,75 l

Varumärke

Robert Weil

Förslutning

Skruvkork i metall

Region

Germany - Rheingau - Rheingau

Sockerhalt

4 g/liter

Druva

Riesling

Lagring

Är utmärkt god att dricka idag, men kan även sparas och utvecklas under 2-5 år