Nyhet

logo
Vegan
Spier 21 Gables Chenin Blanc

Årgång:

2021

Spier 21 Gables Chenin Blanc

Sydafrika


249,00 kr

Se om drycken finns på ditt Systembolag

Beskrivning

Med en blek citronguldig nyans är detta en härligt fräsch och ren stil av Chenin Blanc. Toner av mogna saftiga persikor och päron med balanserade toner av citronskal och korianderkryddor. Smaken är ungdomlig och uppfriskande med en fin syra och härlig frukt som ger komplexitet och textur.

Produktion

Vinet har legat i kontakt med skalen under 6 timmar innan jäsningen ägde rum i en kombination av 300L, 400L, 500L och 2500L franska ekfat med tätt korn. Vinet får sedan mogna i 16 månader på fat - 60% nya ekfat, med resten andra användning.

Passar till

Utsökt tillsammans med krispig, karamelliserad fläsksida, ankbröst med fynbos-honung och kryddor, eller rökta musslor från Västkusten. För en lättare kombination, njut av den med en smakrik grönsaks curry.

Label: SkaldjurFiskPastaVegetarisktLabel: Ost

Kul att veta

Som en stolt sydafrikansk vingård med anor från 1692 hyllar 21 Gables-serien Spier's vintillverkningsarv på över 300 år. De 21 arkitektoniskt betydelsefulla gavlarna bevaras än idag på egendomen. Arkiven visar att de första vinstockarna som planterades på Spier på 1700-talet troligen var Chenin Blanc. En viktig del av Sydafrikas rika vintillverkningshistoria är Chenin Blanc, en älskad arbetshäst kapabel till dynamisk mångsidighet. Fatfermenterad och mogen, är 21 Gables Chenin Blanc skapad från eftertraktade gamla vinstockar. Frukten till detta vin plockas för hand från en 37 år gammal vingård belägen i Tygerberg i närheten av Kapstaden. Vår filosofi är att vägleda vinet för att spegla terroiren, och denna terroir är en gammal själ. Som ett resultat bearbetar vi marken varsamt. Den svala havsbrisen hjälper till att mildra värmen så att bären kan njuta av längre mognadstid. Samtidigt ger den uråldriga Malmesbury-skiffern möjligheten till torrodlantbruk för att uppnå högsta möjliga fruktkvalitet. Vid skörden plockades druvorna i 4 områden i slutet av februari med en avkastning på cirka 8 ton per hektar. Denna partiella skörd gjordes för att välja ut druvor vid olika mognadsnivåer, vilket främjar komplexitet. Druvorna skördades för hand i 8 kg-lådor och förkylldes före handsortering, avstjälkning och krossning

Produkttyp

Vitt vin

Systembolaget sortiment

Systembolagets beställningssortiment

Alkoholhalt

14,5 %

Volym

750 ml

Varumärke

Spier

Förslutning

Skruvkork i metall

Förpackningstyp

Flaska

Förpackningmaterial

Glas

Druva

Chenin Blanc