Chenin Blanc – mångsidig och intressant druva.

Chenin blanc har sina rötter i Loiredalen och är Sydafrikas mest populära druvsort. Lär dig mer om dess historia, karkaktäristiska drag och hur man matchar vinet med mat. Dessutom tipsar vi om flera goda chenin blanc-viner. 

Chenin blanc - en mångsidig druva

Druvsorten chenin blanc som definitivt förtjänar större uppmärksamhet har sitt ursprung i mellersta Loiredalen och nämns i skrifter redan 1496. Druvan är en i naturen spontan korsbefruktning mellan den gröna druvan savagnin och en annan okänd druvsort. Den har troligtvis fått sitt namn efter klostret Montchenin som ligger nära Corméry i Touraine.

Det finns drygt 9000 hektar av chenin blanc-druvan i Frankrike och 95 % finns just i Loire. Druvsorten är faktiskt ett syskon till sauvignon blanc eftersom de delar samma föräldrar. Chenin blanc är mycket mångsidig och förekommer både i söta, torra och mousserande viner.

Eftersom druvan ger stora skördar och är tålig mot sjukdomar har den blivit mycket populär i andra länder som USA, Argentina, Australien och Sydafrika.

Sydafrikas mest populära druvsort

Det finns globalt runt 35 000 hektar och det land som har de absolut största arealerna är Sydafrika. År 2020 fanns det 17 148 hektar (18% av den totala arealen) och druvan har länge varit en arbetshäst i den sydafrikanska vinnäringen. Den har inte bara använts till vita och mousserande viner utan även till starkvin och landets stora produktion av brandy.

De senaste åren har vi sett en stark trend att göra mer och mer ambitiös och högklassig chenin blanc. Idag finns det många viner som utan problem kan ge de finaste ursprungen i Loire en mycket god match.

Potentialen finns verkligen då hela 6260 hektar består av stockar som är äldre än 20 år. Druvsorten var bland de första som planterades av holländarna i mitten av 1600-talet. Men dess ursprung och namn föll i glömska av någon anledning och i ett senare skede döptes druvan till steen. Det var faktiskt inte förrän 1963 som man åter insåg att den populära druvan var identisk med chenin blanc. Det var professor Chris Orffer från universitet i Stellenbosch som gjorde upptäckten vid ett besök i Loire.

Vingård i Sydafrika

Chenin blancs karaktäristiska drag

Druvan har hög syra och ger viner med frisk syra oavsett om de är torra eller söta. Den höga syran gör att druvan passar utmärkt bra även till mousserande viner. Du finner ofta inslag av äpple, gula päron, grapefrukt och tropisk frukt i vinerna. När de är mer mogna framträder vanligtvis toner av bokna äpplen, aprikos, blommor honung, bittermandel och våt ylle. Det är inte ovanligt att vinerna jäser och lagras i ekfat och då blir vinerna mer kraftfulla och med de kryddor och aromer som eken ger.

Chenin blanc förgyller måltiden på flera sätt

Chenin blanc finns i alla smaktyper, med eller utan bubblor och varierar från helt torra till mycket söta. Vinerna är mycket användbara vid det dukade bordet där rätterna med fördel präglas av syra och sälta.

De torra och lättare vinerna på druvan används till färska skaldjur samt lätta och finstämda fiskrätter med ljusa och syrarika såser.Det samma gäller de mousserande vinerna.

De mer kraftfulla vinerna med eller utan inslag av ek serveras till kraftigare fiskrätter som är stekta eller grillade. I många fall passar de även som handen i handsken till anrättningar på ljust kött, som kalv eller kyckling.

De halvsöta eller söta vinerna kan användas till förrätter med ank-eller gåslever eller rätter där det finns en påtaglig sötma. De är även mycket lyckade till milda ostar, såsom getostar, färskostar eller vitmögelostar.

De söta vinerna både från Loire och Nya världen är mycket användbara till desserter. Vad det gäller de söta från Loire bör man speciellt beakta den höga syran och inte möta med allt för söta desserter, eftersom detta framhäver syran ytterligare. Duka gärna fram friska sorbeter eller fruktsallader med päron, melon och mogna citrusfrukter.  

Tips på chenin blanc:

Goda rätter till Chenin Blanc:

solgul fisksoppa med torsk och laxSolgul fisksoppa med torsk och lax.

Ett riktigt bra basrecept på fisksoppa med torsk, lax och saffran som du kokar på 30 minuter.

Läs mer
Pasta med halstrad tonfisk, vitlök och vitt vinPasta med halstrad tonfisk, vitlök och vitt vin.

Linnéas smarriga pasta med tonfisk där hon använder pastavattnet istället för grädde för att få en krämig pastasås.

Läs mer
Vegetarisk gryta med marockanska smakerMarockansk vegetarisk gryta med aubergine- och kikärtor.

Recept på Linnéas marockanska aubergine- och kikärtsgryta fylld med kryddor och smak.

Läs mer
Sotad lax med citrussalsaSotad lax med citrussalsa.

Linnéa bjuder denna vecka på ett av sina favoritrecept. Nämligen sotad lax med en härligt fräsch citrussalsa!

Läs mer