Krämig skaldjurspasta | folk o folk

Krämig skaldjurspasta en ljummen sommarkväll.

Saker att älska en ljummen sommarkväll: att laga till en enkel, men ändå makalöst god skaldjurspasta, hälla upp ett glas chardonnay, slänga upp fötterna på altanbordet och bara njuta. Eventuellt med en god bok som bästa och enda sällskap.

Skaldjurspasta

Hela den här drömbilden kraschas ganska fort hemma hos oss på grund av en rad olika saker, först och främst är sommarkvällar inte alltid ljumma, mer iskalla faktiskt. Det händer inte så ofta att jag är ensam hemma och är jag det orkar jag sällan laga så här god mat. Då brukar det bli rester. Men jag gillar att måla upp den här bilden framför mig, med pasta skålen i knät och det där glaset vin inom räckhåll.

Om ni precis som jag har svårt att få till drömbilden jag målat upp, ja passa då på bjuda vänner och familj på en riktigt gudagod skaldjurspasta istället! Varje gång jag lagar rätter som denna förundras jag över hur enkelt det är. Att du med små medel kan få till något så gott! Och varför gör jag det inte oftare helt enkelt?

Pasqua Sanzeno Chardonnay, 3000ml, box
Art.Nr: 2907 — 219,00 kr
Vitt vin

Pasqua Sanzeno Chardonnay, 3000ml, box

Systembolagsnummer: 2907

Till min skaldjurspasta passar ett glas chardonnay utmärkt. Prova Pasqua Sanzeno Chardonnay, ett vitt vin med mycket fruktig doft och smak av persika, päron och citrus. Vinet är torrt och fräscht och en perfekt match till fisk och skaldjur!

Krämig skaldjurspasta

2 vitlöksklyftor
olja
1 kg blåmusslor
2 dl vitt vin
1 dl vatten

10 cm purjolök
1 vitlöksklyfta
olja
2 tsk fisksås
2 dl grädde
1 dl vitt vin
chiliflakes
färsk persilja
saft från 1/2 citron
ca 1 dl riven parmesan
500 g räkor, gärna färska
svartpeppar

4 portioner pasta

Att toppa med:

färsk persilja
riven parmesan

Skölj musslorna i rinnande, kallt vatten. Knacka lätt på alla musslor. Släng de som inte stänger sig och de som är trasiga.

Skala och hacka vitlöken, fräs den i lite olja i en gryta. Se till så inte vitlöken bränns vid. Ha i musslor, vitt vin och vatten. Sätt på locket och låt koka i cirka 5 minuter. Låt svalna helt.

Skär ner purjolök och vitlök i små bitar, fräs i lite olja i en gryta. Stek på medelvärme tills purjolöken mjuknat. Tillsätt fisksås, grädde, vin och chiliflakes. Låt koka upp och koka utan lock på medelvärme i cirka 5 minuter. Finhacka persilja och blanda i tillsammans med citron och riven parmesan.

Skrapa ur musslorna ur skalen, spar ett par till dekoration. Blanda i musslor, skalade räkor och nykokt pasta i såsen. Smaka av med svartpeppar. Rör om ordentligt. Servera i skålar och toppa med finhackad persilja och riven parmesan.

Häll upp ett glas av det svala vinet och låt fredagsmyset börja!

Kategori

Relaterat Innehåll