Ugnsrostad blomkålssallad med ryggbiff och grönkålschips.

Linnéa bjuder på en matig och vintrig sallad med quinoa, rödbetor, ugnsrostad blomkål och ryggbiff.

Ugnsrostad blomkålssallad med ryggbiff, grönkålschips och färskostvisp
Leyda Las Brisas Pinot Noir

Leyda Las Brisas Pinot Noir

Chile

Systembolaget nr:

5713701

139,00 kr


logo

4 portioner

logo

0 h 45 min

Har du testat att ugnsbaka blomkål? Tillsammans med lite olja och ett salt smaksatt med örter? Det här lite bittra och ibland beska som kan finnas i blomkål blir som bortblåst. Istället har du en söt, krämig och smakrik grönsak som är helt fantastisk god.

Dessutom passar det makalöst bra till en bit kött. Antingen gör du en puré på den ugnsrostade blomkålen med lite smör, smakrik ost och en skvätt mjölk, eller så gör du som jag gjort här - serverar den i en lite vintrig sallad. Salladen har en perfekt bas av kokt quinoa, rödbetor, ugnsrostad blomkål och ryggbiff. För lite extra krispighet tillsatte jag spröda grönkålschips.

/Linnéa

Ugnsrostad blomkålssallad med ryggbiff, grönkålschips och färskostvisp

Ingredienser

  • 4 portioner quinoa

  • 1/2 grönsaksbuljongtärning

  • 600 g blomkål

  • Olivolja

  • Örtsalt

  • 600 g ryggbiff

  • Salt och svartpeppar

  • 200 g färsk grönkål

  • Havssalt

  • 400 g förkokta rödbetor

  • 1 dl rostade solroskärnor

  • Färsk krasse

  • 200 g färskost

  • 1 dl färsk persilja

  • 1 dl färsk basilika

  • 1/2 dl riven parmesan

  • 2 tsk färskpressad citron

Gör så här

    1. Koka quinoa enligt anvisningarna på paketet.Tillsätt buljong i vattnet för lite extra smak.

    2. Lägg blomkål i en ugnssäker form och ringla över lite olja. Krydda med örtsalt. Ugnsrosta på 200°C i cirka 25 minuter eller tills blomkålen är helt mjuk och börjar få färg.

    3. Krydda ryggbiffen med salt och peppar. Stek på hög värme i en stekpanna, cirka 2 minuter per sida. Tag köttet åt sidan och låt vila under folie.

    4. Ansa grönkålen genom att skära bort den tjocka delen i mitten. Skär i mindre bitar. Lägg grönkålen i en skål och ringla över olja och havssalt. Massera in detta i kålen. Fördela grönkålen på en bakplåtspappersklädd plåt och torka i ugnen i cirka 7-10 minuter eller tills kålen bivit krispig.

    5. Lägg upp quinoa, ugnsrostad blomkål, rödbetor skurna i mindre bitar och solroskärnor på ett stort fat. Skär köttet i cirka 1 cm breda skivor och fördela över salladen.

    6. Toppa med grönkålschips och färsk krasse.

    7. Blanda färskost, färska örter och parmesan i en mixer. Vispa upp tills allt är väl blandat. Smaka av med citron, salt och peppar. Lägg upp i fina skålar och ringla lite god olivolja över.

    8. Servera med ett gott bröd och ett glas härligt rött vin. Låt fredagsmyset börja!

Recept: Linnéa Seidel