Ugnsrostad blomkålssallad med ryggbiff, grönkålschips och färskostvisp. | folk o folk

Ugnsrostad blomkålssallad med ryggbiff, grönkålschips och färskostvisp.

Har du testat att ugnsbaka blomkål? Tillsammans med lite olja och ett salt smaksatt med örter? Det här lite bittra och ibland beska som kan finnas i blomkål blir som bortblåst. Istället har du en söt, krämig och smakrik grönsak som är helt fantastisk god. Dessutom passar det makalöst bra till en bit kött. Antingen gör du en puré på den ugnsrostade blomkålen med lite smör, smakrik ost och en skvätt mjölk, eller så gör du som jag gjort här - serverar den i en lite vintrig sallad.

Ugnsrostad blomkålssallad med ryggbiff grönkålschips och färskostvisp

Jag älskar sådan här slags mat, där man har en bra grund att utgå ifrån och så kan man bara addera det man råkar ha hemma eller är sugen på. Salladen har en perfekt bas av kokt quinoa, rödbetor, ugnsrostad blomkål och ryggbiff. För lite extra krispighet tillsatte jag spröda grönkålschips. Jag låter gärna de härliga smakerna komma fram i den här salladen och kände att en sås inte alls behövdes. Men jag vet att ni är många där ute som känner att en maträtt utan sås eller dressing inte är en riktigt maträtt, så för er gjorde jag en krämig färskostvisp. Perfekt till salladen eller att bre på en smörgås.

Boom Boom! Syrah
Art.Nr: 6714 — 149,00 kr
Rött vin

Boom Boom! Syrah

Systembolagsnummer: 6714

Till detta känner jag för ett härligt rödvin, en Syrah från USA vid namn Boom Boom! Syrah. Ett vin med inslag av björnbär, viol, lagerblad och vanilj.

Ugnsrostad blomkålssallad med ryggbiff, grönkålschips och färskostvisp (4 port)

Ingredienser:

4 portioner quinoa
1/2 grönsaksbuljongtärning

600 g blomkål
Olivolja
Örtsalt

600 g ryggbiff
Salt och svartpeppar

200 g färsk grönkål
1 msk olivolja
Havssalt

400 g förkokta rödbetor
1 dl rostade solroskärnor
Färsk krasse

200 g färskost
1 dl färsk persilja
1 dl färsk basilika
1/2 dl riven parmesan
2 tsk färskpressad citron
Salt och svartpeppar

Så gör du:

Koka quinoa enligt anvisningarna på paketet.Tillsätt buljong i vattnet för lite extra smak.

Lägg blomkål i en ugnssäker form och ringla över lite olja. Krydda med örtsalt. Ugnsrosta på 200°C i cirka 25 minuter eller tills blomkålen är helt mjuk och börjar få färg.

Krydda ryggbiffen med salt och peppar. Stek på hög värme i en stekpanna, cirka 2 minuter per sida. Tag köttet åt sidan och låt vila under folie.

Ansa grönkålen genom att skära bort den tjocka delen i mitten. Skär i mindre bitar. Lägg grönkålen i en skål och ringla över olja och havssalt. Massera in detta i kålen. Fördela grönkålen på en bakplåtspappersklädd plåt och torka i ugnen i cirka 7-10 minuter eller tills kålen bivit krispig.

Lägg upp quinoa, ugnsrostad blomkål, rödbetor skurna i mindre bitar och solroskärnor på ett stort fat. Skär köttet i cirka 1 cm breda skivor och fördela över salladen.

Toppa med grönkålschips och färsk krasse.

Blanda färskost, färska örter och parmesan i en mixer. Vispa upp tills allt är väl blandat. Smaka av med citron, salt och peppar. Lägg upp i fina skålar och ringla lite god olivolja över.

Servera med ett gott bröd och ett glas härligt rött vin. Låt fredagsmyset börja!

Kategori

Relaterat Innehåll