Marinerad fläskfilé med kall ädelostsås

Marinerad fläskfilé med kall ädelostsås.

Jag gillar att servera kallskuret på en buffé. Då behöver man inte oroa sig ifall något drar ut på tiden och man inte kan äta direkt när det är tänkt. Köttet blir makalöst gott om det får ligga i den goda marinaden över natten. Och allra godast blir det om man serverar en krämig ädelostsås till!

Marinerad fläskfilé med kall ädelostsås.

Recept

Ingredienser (4 pers):

1 kg svensk fläskfilé
Salt och svartpeppar

1/2 dl balsamvinäger
1 dl olja
3 msk soja
1 kruka färsk basilika
1 rödlök
2 vitlöksklyftor

2 dl creme fraiche
140 g gräddädelost
Salt och peppar

Så gör du:

Putsa köttet och krydda med salt och peppar. Grilla köttet på indirekt värme tills innertemperaturen är 67°C.

Låt svalna helt och skär sedan i tunna skivor. Blanda en marinad av balsamvinäger, soja, olja, finhackad, basilika, finhackad rödlök och vitlök. Häll detta över köttet och låt det marinera, gärna över natten.

Vispa upp crème fraîche med en visp. Smula ädelosten fint. Rör ihop och smaka av med salt och peppar. Låt stå svalt i minst 30 minuter innan servering.

Servera gärna nykokt färskpotatis till den marinerade fläskfilén.

Ruffino Chianti DOCG, 750ml
Systembolagsnummer: 2310

Till marinerad fläskfilé passar det italienska vinet Ruffino Chianti perfekt. Det är ett medelfylligt rött vin, åt det lite lättare hållet, med en fruktig och fräsch smak med inslag av körsbär, hallon och lakrits.

Drostdy-Hof Shiraz Merlot, Fairtrade, 3000ml, box
Systembolagsnummer: 12038

Ska du bjuda ett större sällskap på den marinerade fläskfilén kan en bag-on-box vara ett bra val! Drostdy-Hof Shiraz Merlot har en generöst fruktig smak och mjuka tanniner. Det har en bärig karaktär med inslag av solmogen mörk frukt, tobak och örter. Passar utmärkt till maten!

Matbloggaren Linnéa Seidel

Om Linnéa Seidel

Linnéas kärlek till bakning och matlagning har gjort Linnéas Skafferi till en av Sveriges mest älskade bloggar och varje vecka bidrar Linnéa med ett nytt recept här på dryckessajten folk o folk. Linnéa bor i den idylliska lilla byn Jugansbo i Sala, tillsammans med sin sambo och deras två söner och en hund. Här handlar Linnéa närodlade och ekologiska råvaror hos granngårdarna.

Det ekologiska och lagade från grunden har en viktig plats i Linnéas kök. Hennes bok ”Gott att ge bort” är fylld av goda och ätbara presenter gjorda med kärlek.


Nyhetsbrev

Vill du få ett nytt recept varje vecka?

I vårt nyhetsbrev hittar du både recept att laga till hemma och tips på restauranger. Varje månad bjuder vi in till provningar av vin, whisky och andra ädla drycker. Dessutom erbjuds du prissänkta fynd och unika drycker som bara erbjuds våra trogna läsare.Prenumerera

Här kan du bläddra bland Linnéas alla tidigare recept »

Utskrift
Relaterat Innehåll
Kategori

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager