Matforskaren Richard Tellström berättar om vår mathistoria
Matforskare Richard
Hummer krabba ostron och andra skaldjur

Skaldjurens roll på det svenska matbordet genom tiderna.

I den mer lyxiga delen av den stora livsmedelsgruppen havs- och sjömat finns skaldjuren, musslorna och ostronen. Smak-annorlunda. Form-ovanliga. Ibland nästan krispiga i sin konsistens. Sin stora roll i mathistorien har de spelat som festmat i högreståndsmiljön. Den röda färgen på hummerskalen förgyllde barockens kalasbord. De vita ostronen blev erotiska på 1700-talets intimare fester. I 1900-talets början hamnade blåmusslor under gratängvärmen och säg den 2000-talsmåltid på restaurang som inte serverar de obligatoriska stekta pilgrimsmusslorna. 

Picknick med matsäck

Richard Tellström om matsäckens historia.

Hur klarade vi oss före kylväskan och termosens tid? Matforskaren Richard Tellström berättar om matsäckens viktiga betydelse i vår historia.

Smörgåstårta - festmat till examen

Festmat till examen – en historisk återblick.

Den folkkära matforskaren Richard Tellström berättar här om bakgrunden till vår festmat till examen. Han ger även några matnyttiga tips till dig som ska hålla i en mottagning.

Kryddor

Kryddornas mäktiga roll i vår mathistoria.

Kryddor kan vara så mycket mer än färska och torkade örter. Mathistorikern Richard Tellström skriver om kryddornas stora värde i historien fram till idag.

Se om produkten finns i lager på ditt Systembolag

Ingen butik vald Aktuell Systembolagsbutik:

Finding nearest stores...

Systembolagsbutiker som har produkten i lager