Mynta – härligt frisk och god samt en riktig hälsobomb.

Mynta är en uppskattad ingrediens i både maträtter och drinkar eller som kur för att bota snuva, hals eller magont. Läs om alla dess användningsområden här.

Mynta

Mynta – en härlig kryddväxt med fräsch doft och frisk smak. Den är en uppskattad ingrediens i både maträtter och drinkar eller som kur för att bota snuva, hals eller magont. Som olja får den värkande muskler att slappna av samt lindrar hudirritationer.

Mynta härstammar från Asien och Medelhavsområdet och har historiskt används som läkemedel och som ingrediens i matlagning. I dag förekommer den mycket inom det nordafrikanska, indiska, libanesiska och engelska köket. Mintsås till lamm är till exempel en klassiker för många engelsmän. Eller vad säjs om libanesisk labneh, yoghurtsås kryddad med mynta att doppa brödet i?

Den finns som torkad i kryddhyllan, men den färska är betydligt godare och fräschare som smaksättning i de flesta maträtter. Och i en mojito är det självklart endast de färska bladen som gäller. Ett hett tips att leta upp närmaste butik med livsmedel från Mellanöstern, där får du mer valuta för pengarna. En stor bunt med härligt, doftande grönmynta kan kosta en dryg tia, jämfört med de ibland smaklösa glesa kvistarna i kryddkrukorna som säljs för dubbla priset i vanliga livsmedelsbutiker. 

I mytologin och bibeln

Mynta är ett samlingsnamn för en ört som består av hundratals underarter. Familjenamnet är Mentha, och det tror man härstammar från den grekiska mytologin. Den undersköna nymfen Minthe hade enligt sagorna en kärleksaffär med dödsrikes härskare Hades. Hans hustru Persefone blev svartsjuk och hämnades genom att hänsynslöst kasta ned Minthe på marken och stampa henne till döds. Enligt legenden spirade sedan mynta upp på den plats där nymfen hade blivit brutalt mördad.

Under Jesu tid strödde man mynta på golvet i synagogorna, en sed som länge levde kvar i kyrkorna i Italien. Mynta omnämns också i Bibelns Lukasevangelium där fariséerna kritiseras för att de ger en tionde av mynta och andra grönsaker, men inte bryr sig om kärleken till Gud .

Odla mynta

Växer som ogräs

Myntan är enkel att odla själv. Den är mycket snabbväxande och kan bli upp till en halvmeter hög. Om du låter den växa fritt i trädgårdslandet måste den hållas efter för att den inte likt ogräs ska sprida sig åt alla håll och kanter. Vill man ha kontroll går den utmärkt att odla i kruka. Den trivs bäst om den inte står i direkt solljus och i lite fuktig jord. Blommorna är vita eller rosa-/lilaaktiga. Bladen kan skördas hela året och de växer snabbt till sig igen efter att du har varit framme med saxen.

Mynta som hälsokur

Mynta är inte bara god i mat och dryck, den är också en gammal läkeväxt med en rad hälsofrämjande egenskaper. Under antiken användes den av greker och romarna. På medeltiden hade man den till att förbättra andedräkten samt för att få vitare tänder och på 1700-talet blev den populär som en kur för magen.

Örten är en riktig näringsbomb. Som färsk är mynta rikt på c-vitamin, folsyra, järn och magnesium. Per viktenhet innehåller den till och med mer c-vitamin, järn och magnesium än blåbär. Problemet är att vi vanligtvis inte intar den i så stora mängder. 

Den gynnar matsmältningen, minskar gaser, illamående och gör så att magen kommer till ro genom att den får musklerna i mag-tarmkanalen att slappna av. Om du har ätit lite för mycket kan det hjälpa att ta en kopp myntate eller tugga på bladen. (Recept finns längre ned i texten)

Den aktiva ingrediensen i mynta – mentol – löser upp slem och kan underlätta nästäppa och används därför gärna mot förkylning och influensa. För att minska halsirritation kan du lägga några droppar grönmyntaolja i en luftfuktare och andas in djupt. 

Myntaolja mot huvudvärk och hudirritationer 

Myntaolja

Utvärtes finns den i krämer mot bland annat reumatiska smärtor och den gör dessutom huden spänstig.

Om du lider du av huvudvärk kan dess muskelavslappnande förmåga lindra besvären. Massera in lite myntaolja vid tinningarna. Oljan kan också lugna irriterad hud vid till exempel insektsbett eller obehag av kontakt med giftek, klättersumak, brännässlor med flera samt vid lättare brännskador. Men se upp – det är en eterisk olja och de aktiva ämnena har därför hög koncentration. Den bör spädas ut med vatten innan användning för att undvika hudirritation.

Växten är också är antibakteriell. Tugga bladen eller skölj munnen med ett grönmyntabaserat munvatten och det håller dålig andedräkt borta och förebygger problem med tandhygienen. 

Så varför inte ta för vana att ha lite myntablad i kavajfickan att tugga på efter måltiden – för både matsmältningens och andedräktens skull.