Baklava cheesecake har allt som en baklava ska ha: filodeg, valnötter, kanel och sötma. Men här får du även den krämiga färskosten, utmärkt till frasig filodeg!
Gillar du baklava och cheesecake? Nu kan du njuta av båda samtidigt! Baklava cheesecake har allt som en baklava ska ha: filodeg, valnötter, kanel och sötma. Men här får du även den krämiga färskosten som passar alldeles utmärkt till en frasig filodeg. Receptet är hämtat ur kokboken "Diadonnas balkanmat".
Sätt ugnen på 175 grader. Börja med att mixa nötterna och blanda med socker och kanel.
Gör fyllningen. Vispa ihop cream cheese, ägg och crème fraiche.
Tillsätt resten av ingredienserna och vispa ihop till en jämn smet.
Grädda i nedre delen av ugnen i ca 50 minuter. Lägg över ett bakplåtspapper om filodegen snabbt får färg. Cheesecaken är klar och ska tas ut ur ugnen när fyllningen stelnat men fortfarande är dallrig i mitten.
Låt svalna helt i formen och ställ in i kylen i minst timme.
Gör sirapen medan cheesecaken svalnar. Koka upp honung, vatten och socker. Tillsätt citronsaften och låt sjuda i ca 5 minuter. Låt sirapen svalna.
Ringla sedan lite på cheesecakefyllningen och pensla filodegskanterna med sirapen.
Toppa med det sparade nötkrosset.
Sydafrika
130 kr
Nederburg Noble Late Harvest har en kryddig, fruktig doft av mango, honung, apelsinmarmelad och apelsinblom. Mycket söt smak av tropiska och torkade frukter, honung och persika . Balanserad syra och lång söt eftersmak.
I kokboken "Diadonnas balkanmat" visar Diana hur du gör en otroligt god bondgryta med antingen fläskfilé eller kycklingfilé. Avnjuts till fördel med ett glas chardonnay.
Läs merGratäng som är full av underbara smaker som får en att må bra. Härlig comfort food som passar utmärkt mitt i veckan eller som en bjudrätt.
Läs merDiana Dontsovas populära matkonto har blivit kokbok! Vi fick en pratstund med författaren som vill dela med sig av balkanmat som alla kan ta del av.
Läs mer