Lagom till första advent så har Blossa tagit fram glöggtilltugg med smaker av skogen. Här får recept på en traditionell samisk glödkaka med enbärssmör och svamp!
Gáhkkun (samiskt tunnbröd) bakades på gjutjärnspannor över öppen eld. På så sätt fick man färskt bröd även under långa perioder utanför hemmet. Enbären användes för att konservera smöret men också för att dölja oangenäma smaker – idag tycker vi att det ger en spännande ton av skog tillsammans med svampen.
Häll upp 37 gradigt vatten i en bunke. Tillsätt jäst, smör och olja. Häll i mjölet, lite i taget. Häll sist i saltet.
Arbeta degen smidig och en aning fast. Kör degen i en blandare i ca 5 min.
Låt degen jäsa 20 minuter i bunken. Dela sedan upp degen i småbitar, knåda och kavla ut små kakor i ca 3 mm tjocklek.
Jäs ytterligare en gång, till dubbel storlek.
Grädda brödet i en het, torr stekpanna ett par minuter på varje sida. Låt brödet svalna under en handduk.
Plocka ätlig svamp i skogen. Rensa svampen noga ifrån smuts och skär den i mindre bitar.
Lägg den i en varm stekpanna.
Låt svampen släppa lite av fukten genom att steka den utan något smör i stekpannan. När svampen ångats av och känns lite torr tillsätter du en klick smör och bryner svampen.
Rengör sticklöken och vitlöken och hacka den smått. Tillsätt löken strax efter smöret. Smaka av med salt och peppar.
Vispa smöret vitt och pösigt med hjälp av en elvisp. Tillsätt krossade enbär, salt och svartpeppar.
Bred den nybakade glödkakan med smöret, toppa med den nystekta svampen ifrån skogen.
Finland
110 kr
Blossa Starkvinsglögg Röd har en stor och generös doft av klassisk kryddning med inslag av pepparkaka och russin. Fyllig och kryddig smak med tydliga toner av russin, kardemumma och torkad frukt.
Årets glögg från Blossa 2025 bjuder på något många längtat efter: En klassisk rödvinsglögg som fått en twist som för tankarna till Alperna och värmande glühwein.
Läs merLagom till första advent så har Blossa tagit fram glöggtilltugg med smaker av skogen. Här kommer ett recept på Klappgröt med nötbräcke och bärchips!
Läs merLagom till första advent så har Blossa tagit fram glöggtilltugg med smaker av skogen. Här får du recept på en rökig macka med syrad rödlök och majonäs.
Läs merÅsa Orsvärn, Chief Blender för Blossa, berättar om arbetet bakom årgångsglöggen.
Läs mer