Linnéa bjuder på underbart god grillad rådjursfilé med örtkrossad potatis, vitlökssmör, rostad majs och smörstekt sparris.
Varje år är det samma visa. Så fort december övergår i januari ändras mina matpreferenser. Av någon anledning gör det där skiftet att jag blir sugen på helt annan mat. Höstens grytor och gratänger får ge vika för enklare, men precis lika god mat. Jag vill hellre ha rena smaker istället för mat dränkt i en krämig sås. Där är jag och min man otroligt oense eftersom han anser att en middag inte är en middag utan sås. Håller man med honom kan man självklart servera en god rödvinssås till den här rätten.
Så till denna helg har jag skapat ett recept som lite försiktigt andas vår. Rostad majs, smörstekt sparris, krossad potatis och vitlökssmör. Allt det är sådant vi ofta äter på sommaren här hemma. Till det har jag grillad rådjursfilé. Kan man inte släpa fram grillen så går det såklart bra att bryna köttet och sedan låta det gå klart i ugnen.
Ta fram köttet och låt det ligga framme i rumstemperatur ca 1 timme innan det tillagas.
Krydda med salt och peppar.
Grilla rådjursfilén (eller ugnsstek) tills innertemperaturen når 56°C.
Koka potatisen helt mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av en stund.
Lägg potatisen i en ugnsfast form. Tryck till varje potatis med baksidan av en träslev så att potatisarna krossas lätt. Salta.
Strö över riven cheddarost och blandade färska örter.
Gratinera potatisen i 225°C i cirka 20 minuter eller tills den fått fin färg.
Låt smöret bli rumstempererat och vispa upp det med en elvisp.
Skala och finriv vitlöken och blanda med smöret. Tillsätt flingsalt.
Skölj sparrisen och bryt av den nedre, lite träiga delen.
Stek i smör tills den mjuknar och fått lite färg. Salta och ringla över lite balsamico.
Skala och finhacka löken. Stek den helt mjuk i lite smör.
Tillsätt majsen och fortsätt steka tills majsen fått en gyllene färg. Salta lätt.
Sydafrika
169 kr
Nederburg Manor House Cabernet Sauvignon har en fruktig och bärig doft av svarta vinbär, plommon, ceder, tobak och choklad. Generös, något utvecklad smak av mörk frukt och kryddiga toner av svartpeppar, ceder, tobak och choklad. Pigg syra och välbalanserat avslut med lena men påtagliga tanniner.
Recept: Linnéa Seidel
Linnéa har smaksatt sin risotto med vin, trattkantareller, Västerbottensost, rödbetor och pumpa. Till det har hon ugnsbakat en bit dovhjort och serverar ett kryddigt rödvin.
Läs merVildsvinsstek med rostade rotsaker och en örtig gräddsås som serveras med ett glas fylligt rött vin.
Läs merInför grillsäsongen tipsar vi om flera goda grillrecept med tillhörande dryckestips. In och bli inspirerad.
Läs mer