Varje år brukar vi testa något nytt på julbordet. I år blir mitt bidrag den här underbart solgula, inkokta laxen med saffran som serveras med hjortronsås.
Varje år brukar vi testa något nytt på julbordet. Nackdelen är att julbordet vi serverar här hemma på det viset utökas och bara blir större för varje år. För hittills är det nog bara det året min pappa gjorde någon konstig rotfruktslåda (som inte riktigt föll någon i smaken) som det nya sedan inte fått en stående plats på julbordet. Men vad gör väl det?I år blir mitt bidrag den här underbart solgula, inkokta laxen med saffran som serveras med hjortronsås.
Blanda vatten och ättika i en stor kastrull.
Skala och dela löken. Lägg i den i vattnet. Blanda i salt, kryddpeppar, saffran, socker, lagerblad och dill.
Låt allt koka upp och sjud i cirka 10 minuter.
Lägg i laxen och slå av värmen. Låt laxen ligga och dra i vattnet i cirka 1 timme.
Blanda samman alla ingredienser till hjortronsåsen.
Låt den gärna stå minst en timme innan servering.
Servera hjortronsåsen med nykokt mandelpotatis till den inkokta laxen med saffran.
Tyskland
169 kr
Nyanserad, fruktig doft med en tydlig mineralton, inslag av citrus och gröna äpplen. Torr, mycket frisk och fruktig, aromatisk smak med inslag av mineral, gröna äpplen, lime och persika.
Recept: Linnéa Seidel
Varför inte använda grillen till jul? Ge laxen en rökt smak genom att lägga enriskvistar eller rökspån på glöden. Servera med en romsås.
Läs merGravad lax är ett måste för mig på julbordet och kombinationen lingon, dill och apelsin blir oslagbar!
Läs merHär har jag gjort en varm grönkålssallad som fått sällskap av både lax, svenskt äpple och granatäpple. En otroligt god kombination till julbordet!
Läs merGravad lax med hovmästarsås passar precis lika bra till jul, påsk och midsommar. Eller när som helst bara för att det är så gott!
Läs mer