Makalöst god krämig skaldjurspasta med blåmusslor och räkor. Servera i skålar och toppa med finhackad persilja och riven parmesan.
Varje gång jag lagar rätter som denna förundras jag över hur enkelt det är. Att man med små medel kan få till något så gott! Och varför gör jag inte skaldjurspasta oftare helt enkelt? Du kan ta vilka skaldjur du vill och har till hands, men här har jag gjort ett recept på krämig skaldjurspasta med blåmusslor och räkor.
Den krämiga såsen till skaldjurspastan gör du med grädde och vitt vin, som smaksätts med chiliflakes, citron och parmesan. Härligt krämigt och smakrikt till skaldjuren! Servera sedan skaldjurspastan med ett fruktigt vitvin och du är hemma.
Skölj musslorna i rinnande, kallt vatten.
Knacka lätt på alla musslor. Släng de som inte stänger sig och de som är trasiga.
Skala och hacka vitlöken, fräs den i lite olja i en gryta. Se till så inte vitlöken bränns vid.
Häll i musslor, vitt vin och vatten. Sätt på locket och låt koka i cirka 5 minuter. Låt svalna helt.
Skär ner purjolök och vitlök i små bitar, fräs i lite olja i en gryta. Stek på medelvärme tills purjolöken mjuknat.
Tillsätt fisksås, grädde, vin och chiliflakes. Låt koka upp och koka utan lock på medelvärme i cirka 5 minuter.
Finhacka persilja och blanda i tillsammans med citron och riven parmesan.
Skrapa ur musslorna ur skalen, spara ett par till dekoration.
Blanda i musslor, skalade räkor och nykokt pasta i såsen. Smaka av med svartpeppar. Rör om ordentligt.
Servera skaldjurspastan i skålar och toppa med finhackad persilja och riven parmesan.
Häll upp ett glas av det svala vinet, servera skaldjurspastan och låt fredagsmyset börja!
Till en krämig skaldjurspasta som denna passar ett fylligt och fruktigt vitvin, gärna en chardonnay. Den möter både skaldjuren (i detta fall musslor och räkor) utmärkt och det feta i såsen matchar syran i vinet mycket bra.
Australien
242 kr
CHILL OUT Chardonnay Australia har en stor, frisk, fruktig doft med inslag av citrus, tropiska frukter och fat. Medelfylligt och smakrikt med en mjuk och frisk smak av citrus, mango, fat ananas och vanilj.
Italien
69 kr
Ett lätt och fruktigt vitt vin med smaker av tropiska frukter och citrus. Passar bra som aperitif eller till lättare rätter.
Recept: Linnéa Seidel
Kräftstjärtar och vongolemusslor gör den här pastan sagolik. Lägg lite tid på att steka lök och vitlök riktigt mjuka så de blir löjligt söta och goda.
Läs merEtt riktigt bra basrecept på fisksoppa med torsk, lax och saffran som du kokar på 30 minuter.
Läs merEtt stort fat med gratinerade havskräftor, hemgjord aioli, ett gott surdegsbröd och ett välkylt glas vitt vin på druvan Alvarinho. En riktigt lyxig sommarmiddag!
Läs merAtt duka upp ett helt fat med grillade skaldjur är effektfullt och otroligt gott! Servera det som en härlig förrätt eller varmrätt med örtmarinad och baguette.
Läs mer