En ljummen sallad för sensommar eller tidig höst, som serveras med lammkotletter och härlig fetaostkräm. Det bjuder Linnéa på denna vecka. Och till det serverar vi gärna ett spännande rödvin från Sicilien!
Lamm behöver inte alltid serveras med de klassiska kryddorna man annars associerar det med. Den tidiga hösten bjuder på massor av smaker som fungerar fint att servera till. Både kantareller, zucchini, gurka, kål, persilja och morötter – direkt från naturen eller min trädgård. Helt fantastiskt!
Fetaostkrämen blir allra godast om den vispas med elvisp eller mixas med mixerstav så du får in lite luft i den, tycker jag. Den kan med fördel göras i förväg och förvaras i kylen tills servering.
Linnéa
Sallad:
200 g kantareller
smör att steka i
3 vitlöksklyftor
1 zucchini
2 morötter
ca 200 g grönkål
1 spetspaprika
örtsalt
svartpeppar
1 dl finhackad persilja
1 gurka
3 portioner pärlcouscous
1 buljongtärning
Lammkotletter:
2 kg lammkotletter
salt
svartpeppar
smör
Fetaoströra:
150 g fetaost
1 dl naturell yoghurt
1 tsk honung
1 msk olja
salt
Stek kantarellerna i en torr stekpanna. När de börjar släppa ifrån sig vätska har du i smör och steker tills de börjar få en gyllene färg.
Skala och finhacka vitlöken och ha i den. Tillsätt zucchini och morötter i bitar. Stek tills zucchini börjar mjukna och få färg.
Repa och hacka grönkålen. Sänk värmen något och ha i kålen. Stek tills kålen mjuknat helt.
Skär ner paprikan i bitar och vänd i den mot slutet. Smaka av med örtsalt, peppar och färsk persilja.
Koka pärlcouscous enligt förpackningen. Låt en buljongtärning koka med i vattnet. Blanda ner couscousen i den varma salladen. Ha sist i skivad gurka.
Krydda lammkotletterna med salt och peppar. Stek i smör i en stekpanna, ca 2 minuter per sida.
Mixa ihop fetaost med naturell yoghurt, honung och olja. Smaka av med lite salt.
Italien
189 kr
Ett vulkaniskt rödvin från Etna med smaker av körsbär, örter och mineralitet. Perfekt till vilt och grillat.
Recept: Linnéa Seidel
Härliga lammfärsbiffar som du allra helst grillar, men självklart går de att tillaga i ugnen också. Servera med couscous och myntasås!
Läs merHär har Linnéa lagat en riktigt smakrik och kryddoftande lammgryta med saffran, kanel och och ingefära bland annat. Servera med ett kryddigt rödvin.
Läs merLammkött har en väldigt egen, mustig smak som passar mycket bra i diverse grytor och långkok. Här har vi en ragu med lam som får smak av ett rött vin, och serveras med orecchiette.
Läs merHär får du ett underbart recept på lammentrecôte framtaget av tidningen Livets Goda. Det fina lammet matchas perfekt med frasig svartkål, portabellosvamp, morötter och ett glas Rioja från Faustino.
Läs mer