En underbar och enkel purjolökspaj av Sveriges Mästerkock-vinnaren 2024: Tess Medina. Receptet kommer från hennes kokbok "À table med Tess".
Foto: Eva Hildén
Den här pajen växte jag upp med. Egentligen kan man ju ha vilka grönsaker som helst i den, men just purjolök är min favorit.
Tess
3 dl vetemjöl
125 g smör
1–2 msk vatten
Fyllning
2 stora purjolökar
smör till stekning
200 g gruyèreost
3 ägg
3 dl mjölk
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
Hacka ihop smör och mjöl i en matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta snabbt ihop till en deg. Platta ut degen och låt den vila i kylskåpet i cirka 30 minuter.
Fyllning: Ansa och skär purjolöken i cm-stora ringar. Stek dem i smör i cirka 5 min. Riv osten.
Sätt ugnen på 225°.
Tryck eller kavla ut degen i en form med pajform, ca 24 cm i diameter. Nagga degen med en gaffel. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen i ca 10 min. Sänk ugnsvärmen till 200°.
Lägg 1,5 dl ost i pajskalet. Lägg på purjolöken.
Vispa ihop ägg och mjölk. Krydda med salt och peppar. Blanda i 2,5 dl ost.
Häll äggstanningen i pajskalet. Toppa med resten av osten.
Grädda pajen mitt i ugnen i cirka 40 minuter
Österrike
129 kr
Frisk riesling från Österrike med toner av citrus, gröna äpplen och mineralitet. Perfekt till fisk och skaldjur.
Australien
179 kr
Ett sofistikerat rödvin från Australien med fruktiga toner av körsbär och hallon. Perfekt till fågel och vegetariska rätter.
Recept: Tess Medina
Tess Medina – så heter vinnaren av Sveriges Mästerkock 2024. Vi fick en pratstund med Tess och pratade favoritkock, favoritrecept och självklart en hel del om kokboken, "À table med Tess", som kommer ut i handeln den 18 april.
Läs merLagom till kräftpremiären bjuder Linnéa här på ett underbart recept på kantarellpaj i portionsformar med lagrad ost och brie!
Läs merEn stor, lyxig ost- och lökpaj. Servera som kräfttillbehör eller förrätt skuren i bitar och toppad med kräftstjärtar, dillkräm och smörstekta kantareller.
Läs merDen här frasiga smördegspajen med räkor är en favoriträtt som gästerna alltid ber att få receptet på.
Läs mer