Rödvinssås+köttbit=sant. Med den här ”utökade” varianten av rödvinssky får du det lilla extra.
Låt lite rökt sidfläsk och purjolök förvandla såsen till en skomakarsås – tillbehör som traditionellt serveras till biffstek när man vill njuta av skomakarlåda.
I den här rätten matchar vinets milda lakritston rökigheten i fläsket på ett ypperligt sätt. Men den smakrika rödvinsskyn passar också bra till kyckling, och precis som till den klassiska skomakarlådan är ett gott potatismos alltid rätt till.
Finhacka schalottenlöken. Mjukstek den sakta i smör.
Häll på vinet och lägg i lagerblad och timjan. Koka ner vinet till hälften, utan lock.
Tillsätt vatten och fond och fortsätt koka ihop ytterligare cirka 10 minuter. Blanda i vinägern mot slutet. Sila såsen.
Ta från värmen och vispa i 2 msk smör, klickvis. Nu ska såsen inte kokas mer. Smaka av med salt och peppar.
Strimla fläsket. Fräs fläsk och purjolök och blanda ner i såsen. Värm såsen försiktigt, men låt den inte koka.
USA
259 kr
Generöst fruktig och mjuk smak med inslag av skogshallon, sötlakrits och örter. Är ett utmärkt pratvin som gärna följer med till det dukade bordet. Används till medelkraftiga och lite kraftigare anrättningar på kött, fågel eller växtbaserat. Vinet klarar även lite sötma eller kryddhetta.
USA
99 kr
Falling Feather är ett generöst och fruktigt vin med en mjuk smak med inslag av skogshallon, sötlakrits och örter. Viner är gjort på druvan Ruby Cabernet och har en garanterat låg halt av histaminer och tanniner.
Sås gjord på blåbär - en ”skogsinspirerad” sås som är en perfekt matchning till vinets örtiga blåbärstoner och generösa fruktighet.
Läs merTrött på vanlig bea? Testa den här tomatbaserade bearnaissåsen istället! Passar utmärkt till både kött och kyckling.
Läs merPumpa och blomkål är en perfekt kombination i ett mos. Och det passar ypperligt bra till en bit halstrad torsk med en mustig rödvinssås till.
Läs merLinnéa har tillagat en riktig helgklassiker. Här bjuds det på flankstek i ugn, rostade rotfrukter och en härlig rödvinssås. Avnjuts allra bäst med ett glas rött.
Läs mer