Vår dryckesexpert Mats har komponerat en mustig gryta, skräddarsydd till en medelfyllig Beaujolais,
Nu har vår dryckesexpert Mats skräddarsytt en anrättning till ett fruktigt och fräscht vin från Beaujolais.
"Vi äter mycket vegetarisk och vegansk mat hemma. Inte bara för att det är gott och nyttigt, utan vi känner att alla måste dra sitt strå till stacken för att möta den globala uppvärmningen och klimatförändringarna. Jag syndade dock lite denna gång och kompletterade oljan med lite smör för att förhöja smaken. Men det går naturligtvis bra utan. Hoppas det ska smaka!"
Skiva auberginen i halvcentimeter tjocka skivor, salta på varje skiva och låt vila 10–15 minuter.
Stek auberginen i olja ochsmör tills de fått fin färg och inte har någon spänst kvar, smaksätt med peppar. Ställ sedan undan.
Grovhacka schalottenlöken och fräs i lite olja, efter ett tag kan du tillsätta körsbären som du kärnat ur och skivat i stora bitar. När löken är mjuk tillsätter du cirka 6 centiliter rosévin och reducerar tills dess att cirka hälften av vinet är kvar. Häll över allt i en kastrull och sätt på låg värme. Tillsätt lite mer vin i kastrullen om det behövs där den står och småputtrar.
Stek filet pieces tills de fått fin färg och ställ undan.
Skiva shiitakesvampen och stek i olja och smör, när den är färdig och fått fin färg lägg över till kastrullen. Tillsätt även 1 dl vatten, cirka 1 dl vin, samt Oatlys I mat (matlagningsgrädde på havre), 2 mosade klyftor svart fermenterad vitlök, 1 tsk japansk soja och cirka 2 tsk kantarellfond. Låt småputtra tills det hela reder sig själv till lämplig konsistens.
Tillsätts filet pieces samt auberginskivorna som du delat i fyra delar och låt grytan småputtra ytterligare en stund.
Ta en lika stor mängd av varje rotsak som du tycker blir lagom till fyra personer och skär i bitar. Delarna med sötpotatis ska vara större än de andra.
Krydda och rör runt med olja. Lägg upp på en ugnsplåt med bakplåtspapper.
Baka i mitten av ugnen på cirka 200 grader tills de blivit färdiga och fått fin färg, ca. 30-40 min beroende på ugn.
Värm ugnen till 200 grader.
Repa bladen från den tjocka bladnerven. Skölj och torka bladen.
Massera in olja i bladen, fördela på en plåt med bakplåtspapper och ställ in mitt i ugnen tills de blivit frasiga efter några minuter. Ta ut och ställ undan.
Smaksätt med flingsalt och lite peppar.
Smaka av grytan och justera efter behov med vin, salt, peppar, kantarellfond eller mer svart vitlök. Mats använde även torkade trattkantareller (som mortlats till ett pulver) och tryffelsalt för att lyxa till det hela.
Lägg upp grytan och de ugnsbakade rotfrukterna och garnera med den frasiga grönkålen.
Smaklig Spis!
Frankrike
309 kr
Nyanserad, bärig och kryddig doft med inslag av mörka plommon, vildhallon, viol och en liten pepprighet. Nyansrik, elegant, frisk smak med balanserade tanniner, inslag av vildhallon, mörka körsbär, kryddor, lakrits och mineral.
Frankrike
129 kr
Till vit fisk och kallskuret med milda smaker. Beaujolais-Villages är ungt och friskt i stilen men med tydliga toner av röda bär, hallon och jordgubbar. Tillsammans med sin höga, läskande syra bjuder smaken på mycket frukt och en välbalanserad lätthet.
Recept: Mats Claësson
En vegansk viltgryta från Gustav Johanssons nya kokbok Vegansk Hemkunskap.
Läs merPannacotta är Linnéas nya favoritdessert och här har hon gjort en vegansk pannacotta med den ljuvliga kombon av päron, kokos och choklad.
Läs merEn vegansk boeuf bourguignon där grytan får sin mustighet från belugalinser, kastanjechampinjoner och rotfrukter.
Läs merEtt umamirik vegetarisk köttfärsås som baseras på svamp och valnötter från kokboken "Köttfärssås" i Jason Diakité, Harald Wachtmeister & Joel Åhlin.
Läs mer