Vegansk gryta med ugnsbakade rotfrukter.

Vår dryckesexpert Mats har komponerat en mustig gryta, skräddarsydd till en medelfyllig Beaujolais,

Vegansk gryta med ugnsbakade rotfrukter

4

Nu har vår dryckesexpert Mats skräddarsytt en anrättning till ett fruktigt och fräscht vin från Beaujolais.

"Vi äter mycket vegetarisk och vegansk mat hemma. Inte bara för att det är gott och nyttigt, utan vi känner att alla måste dra sitt strå till stacken för att möta den globala uppvärmningen och klimatförändringarna. Jag syndade dock lite denna gång och kompletterade oljan med lite smör för att förhöja smaken. Men det går naturligtvis bra utan. Hoppas det ska smaka!"

Vid servering

Smaka av grytan och justera efter behov med vin, salt, peppar, kantarellfond eller mer svart vitlök. Mats använde även torkade trattkantareller (som mortlats till ett pulver) och tryffelsalt för att lyxa till det hela.

Lägg upp grytan och de ugnsbakade rotfrukterna och garnera med den frasiga grönkålen.

Smaklig Spis!

Vintips till Mats mustiga gryta:

Recept: Mats Claësson

Viltpanna Vegansk viltpanna.

En vegansk viltgryta från Gustav Johanssons nya kokbok Vegansk Hemkunskap.

Läs mer
Vegansk pannacotta med smak av päron, kokos och chokladVegansk pannacotta med smak av päron, kokos och choklad.

Pannacotta är Linnéas nya favoritdessert och här har hon gjort en vegansk pannacotta med den ljuvliga kombon av päron, kokos och choklad.

Läs mer
Vegansk boeuf bourguignonVegansk boeuf bourguignon.

En vegansk boeuf bourguignon där grytan får sin mustighet från belugalinser, kastanjechampinjoner och rotfrukter.

Läs mer
The Umami TsunamiThe Umami Tsunami - vegetarisk "köttfärssås".

Ett umamirik vegetarisk köttfärsås som baseras på svamp och valnötter från kokboken "Köttfärssås" i Jason Diakité, Harald Wachtmeister & Joel Åhlin. 

Läs mer