Akvavitpunch.

En förfinad version av den klassiska fruktbålen. Här skippar vi läsk och stjärnfrukt och smaksätter med lite mer vuxna smaker.

Akvavitbål.
logo

0 h 15 min

En punch är den internationella motsvarigheten till bål, dvs en jättecocktail serverad ur en skål. Men vi skippar stjärnfrukten och läsken och gör i stället en förfinad version av bål värdig säsongens festligheter gjord på akvavit, te, citron, bubbelvatten och det naturen har att erbjuda av frukt och bär.

Akvavitpunch:

Ingredienser

Du behöver:

  • Bålskål

  • Slev

  • Ca 500 g av säsongens frukt och bär

  • (400 g till sockerlagen och 100 g till servering)

  • Ätbara blommor till dekoration

  • Akvavit

  • Grön Earl Grey

  • Vatten

  • Citron

  • Socker

  • Salt

  • Is

  • Fina glas i lite mindre storlek - tänk vattenglas.

Till receptet:

  • 1 l O.P. Anderson Petronella (Hallon eller Äpple)

  • 1 l av ditt favorit-te

  • 3 dl sockerlag på frukt och bär (se recept nedan)

  • 2,5 dl citronjuice

  • 1 l bubbelvatten

  • färska frukter och bär

  • ätbara blommor

  • is

Gör så här

    1. Rensa bären och skär upp frukten i skivor.

    2. Förbered sockerlagen (enl recept nedan), brygg ditt favorit-te och pressa citronen.

    3. Häll alla ingredienser förutom blommorna i en bålskål.

    4. Fyll på med massor av is och rör om.

    5. Dekorera med ätbara blommor.

    6. Servera med slev i fina glas av lite mindre storlek.

Sockerlag på frukt och bär:

Ingredienser

  • 400 g säsongens frukter och bär – gärna som du plockat själv

  • 3 dl socker

  • 2,5 dl vatten

  • 1 krm salt

Gör så här

    1. Häll socker, salt och vatten i en kastrull.

    2. Addera frukt och bär.

    3. Värm upp tills sockret löst upp sig.

    4. Ta ned värmen och låt sjuda i 15 min.

    5. Låt svalna. Klart!

Akvavit som passar till punch:

O.P. Anderson Petronella, ekologiskt, 350 ml

149,00 kr


Frisk och fyllig äppelkaraktär med tydlig kryddighet av kummin och toner av anis och fänkål. Fyllig, rund och frisk smak.

Recept: Tina Shine