Akvavitpunch.

En förfinad version av den klassiska fruktbålen. Här skippar vi läsk och stjärnfrukt och smaksätter med lite mer vuxna smaker.

Akvavitbål.
logo

0 h 15 min

En punch är den internationella motsvarigheten till bål, dvs en jättecocktail serverad ur en skål. Men vi skippar stjärnfrukten och läsken och gör i stället en förfinad version av bål värdig säsongens festligheter gjord på akvavit, te, citron, bubbelvatten och det naturen har att erbjuda av frukt och bär.

Akvavitpunch:

Ingredienser

Du behöver:

  • Bålskål

  • Slev

  • Ca 500 g av säsongens frukt och bär

  • (400 g till sockerlagen och 100 g till servering)

  • Ätbara blommor till dekoration

  • Akvavit

  • Grön Earl Grey

  • Vatten

  • Citron

  • Socker

  • Salt

  • Is

  • Fina glas i lite mindre storlek - tänk vattenglas.

Till receptet:

  • 1 l O.P. Anderson Petronella (Hallon eller Äpple)

  • 1 l av ditt favorit-te

  • 3 dl sockerlag på frukt och bär (se recept nedan)

  • 2,5 dl citronjuice

  • 1 l bubbelvatten

  • färska frukter och bär

  • ätbara blommor

  • is

Gör så här

    1. Rensa bären och skär upp frukten i skivor.

    2. Förbered sockerlagen (enl recept nedan), brygg ditt favorit-te och pressa citronen.

    3. Häll alla ingredienser förutom blommorna i en bålskål.

    4. Fyll på med massor av is och rör om.

    5. Dekorera med ätbara blommor.

    6. Servera med slev i fina glas av lite mindre storlek.

Sockerlag på frukt och bär:

Ingredienser

  • 400 g säsongens frukter och bär – gärna som du plockat själv

  • 3 dl socker

  • 2,5 dl vatten

  • 1 krm salt

Gör så här

    1. Häll socker, salt och vatten i en kastrull.

    2. Addera frukt och bär.

    3. Värm upp tills sockret löst upp sig.

    4. Ta ned värmen och låt sjuda i 15 min.

    5. Låt svalna. Klart!

Akvavit som passar till punch:

O.P. Anderson Petronella Hallon

199,00 kr


Mild, fyllig och frisk smak av hallon i kombination med de klassiska O.P. kryddorna. Den milda kryddningen av kummin, anis och fänkål kompletteras av de friska hallonen som skapar en modern twist på en traditionell kryddning.

Snapsen serveras med fördel något kyld till sommarmat såsom sill, lax och fräscha sallader. O.P. Anderson Petronella Hallon fungerar även som aperitif med is samt som bas till bubbliga spritz och rosa cocktails

O.P. Anderson Petronella, ekologiskt, 350 ml

147,00 kr


Frisk och fyllig äppelkaraktär med tydlig kryddighet av kummin och toner av anis och fänkål. Fyllig, rund och frisk smak.

Recept: Tina Shine