Cozy Chokolade.

Inför vinterns utomhusaktiviteter har drinkkreatören Bella Porcile skapat en värmande drink med varm choklad, bittern Gammel Dansk och smaker från skogen.

Cozy Chokolade

Foto: Fredrik Wannerstedt

Gammel Dansk Bitter Dram

Gammel Dansk Bitter Dram

Norge

Systembolaget nr:

76101

313,00 kr


logo

1

logo

0 h 15 min

Bella Porcile är frilansande bartender och drinkkreatör som hämtar sina råvaror från den svenska skogen. Tillsammans med Gammel Dansk har hon skapat en vinterdrink som är lätt att förbereda i en termos eller värma över en öppen eld. – Jag ville skapa mysiga drinkar att värma sig med kring elden efter en lång dag i skogen eller skidbacken. Att få arbeta med Gammel Dansk är extra kul eftersom jag själv är halvdanska, säger drinkkreatören Bella Porcile. Mina danska morföräldrar drack alltid Gammel Dansk efter maten och jag minns än idag doften av den kryddiga bittern hemma hos dem. Sedan lanseringen 1964 har Gammel Dansk inte bara blivit en del av det danska kulturarvet utan även etablerats sig till hela Norden. Den fylliga bittern kryddas med 29 olika örter, blommor och kryddor från hela världen under stort hemlighetsmakeri. Bland de kända ingredienserna finns dock bland annat angelikarot, muskot, anis, ingefära och rönnbär.

Cozy Chokolade:

Ingredienser

 • 1-2 msk chokladpulver

 • 15 cl kokosmjölk

 • 1 knivsudd finhackad röd chili

 • 2 cl granskottsirap, t.ex. Jokkmokksbär

 • 5 cl Gammel Dansk

 • vispgrädde

 • marshmallows

 • lingonpulver

 • grankvist

Gör så här

  1. Blanda chokladpulver, kokosmjölk, chili och gransirap i en kastrull. Hittar du inte granskottsirap går det bra att söta upp chokladen med lite honung eller råsocker. Värm på spisen.

  2. Häll upp den varma chokladen på förvärmd termos och ta med ut i skogen.

  3. Ta med Gammel Dansk i plunta.

  4. Ta med en halv förpackning med vispgrädde. (Det måste nämligen finnas luft i förpackningen för att kunna skaka grädden tjock) Skaka kartongen med grädde så den blir krämig nog att skiktas över chokladen.

  5. Montera ihop drycken på plats runt elden.

  6. Elda på marshmallows tills de blir fint gyllenbruna.

  7. Pudra lingonpulver över grädden och dekorera med grankvist. Njut!

Gammel Dansk Bitter Dram

313,00 kr


Gammel Dansk Bitter har en fyllig och robust smak med tydlig krona av örtighet. Mjuk och komplex men samtidigt enormt kaxig. Bland annat finner man smaker som går åt malört, ingefära, pomerans, rönnbär och anis.

Recept: Bella Porcile

Granskott i skål

Gransirap.


Här är Bella Porciles recept på hur du gör en sockerlag smaksatt med gran från hennes bok "Vilda drinkar". Du får både en variant som tar lite tid och en som går relativt fort att göra.

Läs mer »
Gammel Dansk logga

Gammel Dansk


Gammel Dansk är en riktigt stilikon inom bitter och innehåller en unik blandning av 29 örter, blommor och kryddor.

Läs mer »