Den varme och skogen.

Drinkkreatören Bella Porcile har skapat en varm drink med te och Gammel Dansk som bas och som kryddas med stjärnanis, ingefära och rönnbär.

Den varme och skogen

Foto: Fredrik Wannerstedt

Gammel Dansk Bitter Dram

Gammel Dansk Bitter Dram

Norge

Systembolaget nr:

76101

313,00 kr


logo

1

logo

0 h 15 min

Inför vinterns utomhusaktiviteter har drinkkreatören Bella Porcile tillsammans med Gammel Dansk tagit fram en värmande drink som baseras på te och smaksätts med örter och bär från de svenska skogarna. Drinken är lätt att förbereda i en termos eller värma över en öppen eld. – Jag ville skapa mysiga drinkar att värma sig med kring elden efter en lång dag i skogen eller skidbacken. Att få arbeta med Gammel Dansk är extra kul eftersom jag själv är halvdanska, säger drinkkreatören Bella Porcile. Mina danska morföräldrar drack alltid Gammel Dansk efter maten och jag minns än idag doften av den kryddiga bittern hemma hos dem. Sedan lanseringen 1964 har Gammel Dansk inte bara blivit en del av det danska kulturarvet utan även etablerats sig till hela Norden. Den fylliga bittern kryddas med 29 olika örter, blommor och kryddor från hela världen under stort hemlighetsmakeri. Bland de kända ingredienserna finns dock bland annat angelikarot, muskot, anis, ingefära och rönnbär.

Den varme och skogen:

Ingredienser

 • 3 cl outspädd ingefärssaft, t.ex. Brunneby

 • 2 cl rönnbärssirap, t.ex. Jokkmokksbär

 • 10 cl vatten

 • lakritste, t.ex. från Lakritsroten

 • 5 cl Gammel Dansk

Gör så här

  1. Späd ut ingefärssaft och rönnbärssirap med vatten och värm upp. Hittar du inte rönnbärssirap går det bra att söta upp teet med lite honung eller råsocker.

  2. Lägg i lakritste och låt dra tio minuter.

  3. Sila bort teet.

  4. Värm upp allt och häll över i termos. (Häll gärna hett vatten i termosen innan så den blir varm, häll sedan ut vattnet precis innan du fyller på teblandningen)

  5. Packa med Gammel Dansk i plunta.

  6. Packa med mysiga muggar eller kåsor ut i skogen.

  7. Häll upp Gammel Dansk i muggar och slå sedan det varma teet över.

Dekoration:

Ingredienser

 • stjärnanis

 • torkade rönnbär

Gör så här

  1. Dekorera med stjärnanis och torkade rönnbär.

Gammel Dansk Bitter Dram

313,00 kr


Gammel Dansk Bitter har en fyllig och robust smak med tydlig krona av örtighet. Mjuk och komplex men samtidigt enormt kaxig. Bland annat finner man smaker som går åt malört, ingefära, pomerans, rönnbär och anis.

Recept: Bella Porcile

Granskott i skål

Gransirap.


Här är Bella Porciles recept på hur du gör en sockerlag smaksatt med gran från hennes bok "Vilda drinkar". Du får både en variant som tar lite tid och en som går relativt fort att göra.

Läs mer »
Gammel Dansk logga

Gammel Dansk


Gammel Dansk är en riktigt stilikon inom bitter och innehåller en unik blandning av 29 örter, blommor och kryddor.

Läs mer »