Det lanseras en rad nya viner i Systembolagets tillfälliga sortiment den 22 augusti. Vi har vaskat fram fem viner med extra glans och lyster. Fyra viner från Kalifornien och ett från Sydafrika.
Vi börjar med en utrycksfull biodynamisk sauvignon blanc från Reyneke. På smaken kompletteras citrus- och flädertoner av tropisk kiwi och litchi, tillsammans med en touch av blommor. En balanserad användning av ek och jästfällning tillför komplexitet och struktur, medan den friska syran ger lång eftersmak och djup.
Druvorna (100% sauvignon blanc) kommer från särskilt utvalda lägen inom Reynekes egna vingårdar belägna Polkadraai Hills-området i Stellenbosch. Här ger mikroklimatet och höjdvariationerna druvan möjlighet att uttrycka både fräschör och komplexitet. Jordmånen är varierande med inslag av sandsten, skiffer och kalkrika partier som bidrar till vinets mineralitet och struktur. Jäsningen skedde spontant med naturlig jäst i 300-liters franska ekfat. Vinet lagrades på sin jästfällning ("sur lie") i 300-liters franska ekfat i 10 månader, varav 65 procent var nya fat. Detta vin fick sin första tillsats av svavel först efter att det dragits om från fat, vilket är ovanligt och vittnar om vinmakarens tillit till både fruktråvaran och sin vinmakningsmetod
Reyneke Wines är en av Sydafrikas mest framstående biodynamiska egendomar, belägen i det natursköna Polkadraai Hills-området i Stellenbosch. Vingården sträcker sig över 35 hektar och odlar druvsorter som cabernet sauvignon, merlot, pinotage, syrah, chenin blanc och sauvignon blanc. Sedan starten har Reyneke varit en föregångare inom hållbart och regenerativt jordbruk, vilket gjort gården till Sydafrikas första Demeter-certifierade vingård.
Bakom Reyneke Wines står Johan Reyneke, en filosofistudent som hittade sin väg till vinodling genom Rudolf Steiners skrifter. På 1990-talet tog Johan över familjens gård, Uitzicht, och omvandlade den steg för steg till en helt biodynamisk och ekologisk odling. Hans filosofi bygger på att skapa ett självförsörjande ekosystem, där biologisk mångfald och jordhälsa stärks genom naturliga metoder som kompostering och användning av biodynamiska preparat. Resultatet? Ett klimatpositivt jordbruk som binder koldioxid och visar på en långsiktig hållbar lösning för vinodling.
Tillfällig nyhet
Sydafrika
259 kr
Biodynamiskt vitt vin med citrus, stenfrukt och elegant mineralitet. Ett exklusivt val för vinkännaren.
Druvorna kommer från utmärkta vingårdar belägna i Sta. Rita Hills i Santa Barbara County och längs kusten i San Luis Obispo County. De vingårdar som utmärker sig mest är Spanish Springs och Norgrove Gardens som båda ligger drygt tre kilometer från havet. Vinet har lagrats i nio månader på till största delen neutrala franska ekfat, varav 49 procent av faten var barriquer om 228 liter och 34 procent 500-litersfat. Resterande 17 procent lagrades på rostfria ståltankar.
Sandhi är ett ord från sanskrit som betyder samarbete. Det syftar både på samarbetet egendomen har med de odlare som levererar en del av druvorna och det succéartade samspelet mellan vinmakaren Sashi Moorman och sommelieren Rajat Parr. Moorman med sin passion för perfekta vingårdslägen och Parr med sin gedigna bakgrund som sommelier och en provningserfarenhet som rymmer all världens viner. De har sitt säte Santa Rita Hills i Santa Barbara County i Kalifornien. Parr och Moorman driver också varumärket Domaine de la Côte i Santa Rita Hills.
Tillfällig nyhet
USA
299 kr
Elegant och balanserad Chardonnay från Kalifornien med inslag av citrus, vita blommor och en härlig textur. Perfekt till eleganta fiskrätter och mildare ostar.
Som välbetald mäklare på Nasdaqbörsen i New York under tolv år hade Jamie Kutch möjlighet att prova många fantastiska viner. Hans resa från intresserad vindrickare till en av Kaliforniens mest hyllade vinmakare är en framgångssaga utan motstycke. Efter att ha smakat en pinot noir från den berömda firman Kosta-Browne skickade han ett mejl till delägaren Michael Browne som gav honom chansen att få jobba i vineriet och lära sig grunderna.
Jamie Kutch har ingen formell utbildning i vinmakande men har fått hjälp och inspiration längs vägen av framstående odlare och vinmakare, bland annat Aubert de Villaine på Domaine de la Romanée Conti. Trots bristen på formell kompetens är Jamie idag en av de mest hyllade producenterna i Kalifornien av främst pinot noir men även chardonnay. Jamie Kutch köper druvor från de allra främsta lägena och odlarna för att göra sina viner, och har nyligen köpt en egen vingård som är under uppodling. Hans högklassiga instegsvin Sonoma Coast Pinot Noir hämtar druvor från flera vingårdar, men han gör också fem röda vingårdsviner där McDougall Ranch, Bohan Vineyard och Falstaff Vineyard är de mest kända. Nu finns det möjlighet att prova vinerna i samma årgång från dessa tre högklassiga vingårdar.
Tillfällig nyhet
USA
579 kr
Kalifornisk pinot noir med komplexa smaker av röda bär, kryddor och en balanserad syra. Perfekt till fina middagar av fågel, fläsk- eller lammkött.
Tillfällig nyhet
USA
669 kr
Karaktärsfull pinot noir med inslag av röda körsbär, jordgubbar och blommiga toner. Ett elegant val till fågel och vegetariskt.
Tillfällig nyhet
USA
669 kr
Sofistikerad pinot noir med friskhet och smaker av röda sommarbär, kryddor och mineralitet. Perfekt för eleganta middagar av fågel, fläsk- eller lammkött.
18.08.2025
Nu släpps Melodifestivalen-stjärnan John Lundviks andra vin i serien Pour Toi: En fräsch och mjuk pinot noir som redan hyllats internationellt och vunnit guldmedalj.
Läs merPinot Noir var länge känt som en druva i dyra tjusiga viner - men idag finns flera goda pinot noir-viner till riktigt bra priser, inte minst från Nya Världen. Här tipsar vi om bra pinot noir-viner under 150 kronor.
Läs merPinot noir är en druva med attityd som kräver mycket av sin vinodlare. Men när man lyckas ger den också fantastiska viner. Här har vår vinexpert valt ut tre favoriter.
Läs merChardonnay, en druva djupt inrotad i våra medvetanden och i vingårdar världen över. Men vad kan du egentligen om druvan som utgör basen i merparten av alla ”husets vita” på krogen?
Läs mer