Receptet som alla Blossas glöggsorter baseras på skapades 1895. Nu har du möjlighet att smaka glöggen så som den smakade då, då Blossa lanserar originalglöggen igen.
De första Blossa-flaskorna såldes i mitten av 1800-talet, men receptet som skulle bli startskottet på framgångssagan är daterat till 1895. I detta recept används bland annat portvin till basen – något som gör glöggen svår att återskapa i stor skala idag. Originalglöggen har bara tillverkats och sålts vid två tillfällen tidigare.
Men nu har du åter chans att smaka denna ursprungsglögg, som också varit det mest efterfrågade receptet från svenska glöggfantaster. Blossa har återskapat ursprungsglöggen i Blossa Glögg Original 1895.
– Jag är stolt över Blossas hantverk oavsett glögg, men originalreceptet är något alldeles extra med både portvin, Tarragona Ruby, Muscatel och våra karaktäristiska glöggkryddor lagrade på ekfat. Blundar man så kan man nästan känna julens magi för ett sekel sedan, säger Åsa Orsvärn, Chief Blender på Blossa sedan 1998.
Tillfällig nyhet
Finland
239 kr
Glöggen är byggd på Blossas ursprungsrecept och har en doft av torkad frukt, kakao och choklad. Smaken är rik med djup sötma från portvinet och klar kryddighet från kryddnejlika och kardemumma.
Som alltid har kryddorna i Blossas glögg extraherats i sprit i åtta veckor innan de läggs på lagring. Men kryddorna i denna glögg läggs på ekfat för lagring i tre månader, vilket ger en ännu rikare karaktär samt fattoner.
Enligt originalreceptet från 1895 blandas glöggen med portvin, tarragona ruby, muscatel och rött vin samt finaste socker. Tillsammans med kryddorna blir summan en glögg med stor karaktär och djup smak. I doften finns inslag av torkad frukt och kakao, smaken är rik med en djup sötma och tydlig karaktär av de klassiska glöggkryddorna som kardemumma och kryddnejlika. Alkoholhalten ligger på 18 procent tack vare portvinet och glöggen serveras bäst rumstempererad i portvinsglas, men går även bra att värma.
Blossa Glögg Original 1895 har denna gång fått en design som hyllar den traditionella, svenska julen och blir en mycket trevlig gå bort-present till vinterns firanden. Den går dessutom utmärkt att lagra. Glöggen finns i Systembolagets tillfälliga exklusiva sortiment.
23.10.2024
Årets glögg från Blossa 2025 bjuder på något många längtat efter: En klassisk rödvinsglögg som fått en twist som för tankarna till Alperna och värmande glühwein.
Läs merFolk o folk fick några ord med Blossas Chief Blender, Åsa Orsvärn, om åren som gått sedan den första årgångsglöggen – och det finns många historier att berätta.
Läs merHur hantverksmässig är egentligen glöggtillverkning? Vi har fått en pratstund med Chief Blender, Åsa Orsvärn om arbetet med svenskarnas favoritglögg BLOSSA.
Läs merTraditionen med Blossa årgångsglögg startade 2003, och sedan 2011 reser Blossa varje år till en ny plats för att hämta inspiration till årets glögg.
Läs mer