En del personer får allergiska reaktioner på histaminet i röda viner. Vi berättar mer om histamin och tipsar om tre röda viner med låg histaminhalt.
Den viktigaste biogena aminen är histamin. Biogena aminer förekommer överallt i naturen och vi finner histamin i födoämnen som choklad, mögelostar, rödvin, tomat och charkuterier. Histamin kan orsaka sänkt blodtryck, hudrodnad och huvudvärk. I rödviner finner man högst några milligram per liter och i vitviner ännu mindre. Alkohol ökar dock effekten av aminerna genom att förhindra enzymverksamhet som ska bryta ned dem.
Ett alternativ för de som är känsliga för histamin är att i förbyggande syfte ta en anti-histamintablett. Däremot upplever många att det inte känns helt okej att medicinera för att kunna dricka rödvin, men det finns bättre alternativ.
Aminer bildas av aminosyror som det i rödvin finns cirka ett gram av. Dålig hygien vid vintillverkningen kan bidra till bildningen av histamin. Histaminet kan även hamna i vinet mot slutet av den malolaktiska jäsningen, så ett sätt att få ner halten är att stoppa den i ett tidigt skede.
Andra faktorer som påverkar är val av druvsort, jäststam, tillverkningsmetoder och lagring. Ekfatslagrade viner har vanligtvis en högre histaminhalt.
Vinerna Ruby Zin och Falling Feather har en garanterat låg halt av histamin då varje sändning kontrolleras noga i vårt eget ackrediterade laboratorium. Bägge har även en låg halt av tanniner som också kan orsaka allergiska reaktioner hos överkänsliga. Tanninerna i vin kommer från druvans skal och kärnor, och eftersom dessa är med under jäsningen i röda viner är det här vi finner mest tanniner. Av dessa två viner är det Ruby Zin som är det mjukaste vinet vilket innebär att det har minst strävhet/tanniner.
USA
279 kr
Ruby Zin är ett bärigt vin med smak av blåbär, hallon, örter och vanilj.
USA
259 kr
Generöst fruktig och mjuk smak med inslag av skogshallon, sötlakrits och örter. Är ett utmärkt pratvin som gärna följer med till det dukade bordet. Används till medelkraftiga och lite kraftigare anrättningar på kött, fågel eller växtbaserat. Vinet klarar även lite sötma eller kryddhetta.
Laila Bagges egna vin, Ruby Zin, har fått ett nytt utseende. Innehållet är samma mjuka, fruktiga röda vin som innan, med en viktig detalj som Laila nu berättar mer om.
Läs merGillar du risotto ska du absolut testa risoni! Här har Linnéa gjort ett härligt recept med krämig risoni som toppas med kyckling. Servera med ett glas zinfandel.
Läs merLångbakad fläsksida är rysligt enkelt att göra, och resultatet blir fantastiskt - den riktigt mör och god. Här har Linnéa gjort en fläsksida med BBQ-smaker.
Läs merNaturviner har verkligen blivit omtalat under de senaste åren. Men vad är egentligen ett naturvin? Här reder vi ut alla begrepp och tipsar om två fina naturviner.
Läs mer