Älgburgare med misoaioli.

Saftigt kött, frasigt bröd, krispiga grönsaker och en aioli som har umamismak tack vare misopastan. Kan det bli bättre?

Älgburgare av kocken och jägaren Anders Levén
Boom Boom Syrah

Boom Boom Syrah

USA

Systembolaget nr:

671401

155,00 kr

171,00 kr


logo

4

Saftigt kött, frasigt bröd, krispiga grönsaker och en aioli som har umamismak tack vare misopastan. Kan det bli bättre?

Smördegsbröd

Ingredienser

  • 300 g smördeg

  • 1 äggula

Gör så här

    1. Sätt ugnen på 200 °C.

    2. Stansa ut 8 rundlar av smördegen.

    3. Lägg ihop rundlarna två och två på en plåt med bakplåtspapper så att du får 4 bröd.

    4. Pensla dem med en uppvispad äggula.

    5. Grädda bröden mitt i ugnen tills de har fått höjd och fin färg, 10–15 minuter.

Älgburgare

Ingredienser

  • 300 g älgfärs

  • 300 g högrevsfärs av nöt

  • 1 tsk nymalen spiskummin

Gör så här

    1. Blanda färsen med kryddorna.

    2. Forma till snygga burgare och ställ kallt i minst 30 minuter.

Misoaioli

Ingredienser

  • 1 ½ tsk senap

  • 1 tsk äppelcidervinäger

  • 2 äggulor

  • 1 vitlöksklyfta

  • 1 ½ dl solrosolja

  • ½ dl olivolja

  • 1–2 tsk vit misopasta

  • några droppar soja

  • salt

  • tabasco

Gör så här

    1. Kör senap, vinäger, äggulor och vitlök i en snabb mixer.

    2. Tillsätt solros- och olivolja i en tunn stråle medan du mixar och kör tills det får en majonnäsliknande konsistens.

    3. Smaka av med misopasta, soja, salt och tabasco. Ställ kallt.

Friterade grönsaker

Ingredienser

  • 1 liter finstrimlade grönsaker, t ex purjolök, rotselleri, morot, palsternacka

  • 2 msk finmalet majsmjöl

Gör så här

    1. Blanda de strimlade grönsakerna med majsmjölet.

    2. Hetta upp rapsolja i en gryta tills den når en temperatur på ca 180 °C.

    3. Fritera grönsakerna hårt i oljan och låt dem rinna av på hushållspapper.

Ingredienser

    Gör så här

      1. Stek burgarna i olivolja i en stek- eller grillpanna, eller grilla dem på grillen.

      2. Servera smördegsbrödet med köttet, misoaioli, friterade grönsaker och färska örter.

    Vin till älgburgaren för olika plånböcker

    CHILL OUT Shiraz Cabernet Sauvignon Organic Fairtrade

    89,00 kr


    Till älgburgaren krävs ett fylligare vin. Som Chill Out gjord på Cabernet Sauvignon och Shiraz. Vinet har smak av mörka frukter, blå plommon, kryddor, vanilj och charkuterier.

    Boom Boom Syrah

    155,00 kr

    171,00 kr


    Har du möjlighet att lägga några kronor mer på vinet föreslår vi det här kraftpaketet med fruktig smak och mogna tanniner.

    Recept: Anders Levén