Älgburgare med misoaioli.
Saftigt kött, frasigt bröd, krispiga grönsaker och en aioli som har umamismak tack vare misopastan. Kan det bli bättre?
Saftigt kött, frasigt bröd, krispiga grönsaker och en aioli som har umamismak tack vare misopastan. Kan det bli bättre?
Smördegsbröd
Ingredienser
300 g smördeg
1 äggula
Gör så här
Sätt ugnen på 200 °C.
Stansa ut 8 rundlar av smördegen.
Lägg ihop rundlarna två och två på en plåt med bakplåtspapper så att du får 4 bröd.
Pensla dem med en uppvispad äggula.
Grädda bröden mitt i ugnen tills de har fått höjd och fin färg, 10–15 minuter.
Älgburgare
Ingredienser
300 g älgfärs
300 g högrevsfärs av nöt
1 tsk nymalen spiskummin
Gör så här
Blanda färsen med kryddorna.
Forma till snygga burgare och ställ kallt i minst 30 minuter.
Misoaioli
Ingredienser
1 ½ tsk senap
1 tsk äppelcidervinäger
2 äggulor
1 vitlöksklyfta
1 ½ dl solrosolja
½ dl olivolja
1–2 tsk vit misopasta
några droppar soja
salt
tabasco
Gör så här
Kör senap, vinäger, äggulor och vitlök i en snabb mixer.
Tillsätt solros- och olivolja i en tunn stråle medan du mixar och kör tills det får en majonnäsliknande konsistens.
Smaka av med misopasta, soja, salt och tabasco. Ställ kallt.
Friterade grönsaker
Ingredienser
1 liter finstrimlade grönsaker, t ex purjolök, rotselleri, morot, palsternacka
2 msk finmalet majsmjöl
Gör så här
Blanda de strimlade grönsakerna med majsmjölet.
Hetta upp rapsolja i en gryta tills den når en temperatur på ca 180 °C.
Fritera grönsakerna hårt i oljan och låt dem rinna av på hushållspapper.
Ingredienser
Gör så här
Stek burgarna i olivolja i en stek- eller grillpanna, eller grilla dem på grillen.
Servera smördegsbrödet med köttet, misoaioli, friterade grönsaker och färska örter.
Vin till älgburgaren för olika plånböcker
CHILL OUT Shiraz Cabernet Sauvignon Organic Fairtrade
92,00 kr
Till älgburgaren krävs ett fylligare vin. Som Chill Out gjord på Cabernet Sauvignon och Shiraz. Vinet har smak av mörka frukter, blå plommon, kryddor, vanilj och charkuterier.
Boom Boom! Syrah
167,00 kr
Har du möjlighet att lägga några kronor mer på vinet föreslår vi det här kraftpaketet med fruktig smak och mogna tanniner.
Viltfärsbiffar med whisky, gräddsås och riven potatiskaka.
Att använda whisky i maten är kanske inte något vi gör dagligen. Både viltfärsbiffarna och den gräddiga såsen har smaksatts med whisky. Till det potatiskakor av riven potatis och Västerbottensost. Receptet hittar du här!
Läs mer »