Baklava Cheesecake - med filodeg.
Baklava cheesecake har allt som en baklava ska ha: filodeg, valnötter, kanel och sötma. Men här får du även den krämiga färskosten, utmärkt till frasig filodeg!
Läs mer »Gratäng som är full av underbara smaker som får en att må bra. Härlig comfort food som passar utmärkt mitt i veckan eller som en bjudrätt.
Frankrike
Systembolaget nr:
2151
125,00 kr
Aubergine, tomat och ost är en klassisk kombination. Denna gratäng är full av underbara smaker som får en att må bra. Härlig comfort food som passar utmärkt mitt i veckan eller som en bjudrätt. För att få ytterligare sälta blandas vanlig ost med fetaost, det ger rätten en extra dimension. Receptet kommer från kokboken "Diadonnas Balkanmat".
3 auberginer
olivolja
ca 150 g lagrad ost
ca 150 g fetaost
1 kvist körsbärstomater
Sätt ugnen på 180 grader varmluft eller 200 grader vanlig ugn. Skiva auberginen i ca ½ cm tjocka skivor. Lägg skivorna på två plåtar med bakplåtspapper.
Pensla med olivolja och ugnsbaka i ca 15 minuter eller tills de mjuknat och fått färg.
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 burkar krossade tomater
salt
1-2 tsk socker
svartpeppar
chiliflakes
1 kvist färsk rosmarin
bröd, ris eller bulgur
Tomatsås: Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i lite olja. Häll i tomaterna och smaksätt med socker, svartpeppar, chiliflakes och rosmarin. Låt såsen puttra i ca 15 minuter. Rör om då och då. Smaka av med salt.
Sätt ugnen på 225 grader. Plocka bort rosmarinen ur tomatsåsen. Börja med att lägga lite tomatsås i botten på en ugnsfast form. Täck med ett lager aubergine. Strö över lite riven ost och smulad fetaost.
Upprepa proceduren men se till att ha ost kvar att toppa med. Avsluta med körsbärstomaterna.
Gratinera i mitten av ugnen i 20-30 minuter eller tills osten börja få färg. Låt svalna en stund.
Servera med bröd, ris eller bulgur.
125,00 kr
Det här vinet från Xavier Vignon passar väldigt fint till auberginegratängen. Vinet har en mjuk, fruktig men samtidigt kryddig smak med nyanser av hallon, björnbär, färska örter svart te och lavendel.
239,00 kr
Om du önskar ett vin med lite lägre prislapp passar det här vinet som har en fyllig och relativt mjuk smak med koncentrerad frukt med inslag av körsbär, blåbär, björnbär och ek.
Recept: Diana Dontsova
Baklava cheesecake har allt som en baklava ska ha: filodeg, valnötter, kanel och sötma. Men här får du även den krämiga färskosten, utmärkt till frasig filodeg!
Läs mer »I kokboken "Diadonnas balkanmat" visar Diana hur du gör en otroligt god bondgryta med antingen fläskfilé eller kycklingfilé. Avnjuts till fördel med ett glas chardonnay.
Läs mer »Diana Dontsovas populära matkonto har blivit kokbok! Vi fick en pratstund med författaren som vill dela med sig av balkanmat som alla kan ta del av.
Läs mer »