Auberginegratäng med ost.

Gratäng som är full av underbara smaker som får en att må bra. Härlig comfort food som passar utmärkt mitt i veckan eller som en bjudrätt.

Auberginegratäng med ost
CHILL OUT Shiraz California

CHILL OUT Shiraz California

USA

Systembolaget nr:

22826

239,00 kr


logo

4

logo

1 h 15 min

Aubergine, tomat och ost är en klassisk kombination. Denna gratäng är full av underbara smaker som får en att må bra. Härlig comfort food som passar utmärkt mitt i veckan eller som en bjudrätt. För att få ytterligare sälta blandas vanlig ost med fetaost, det ger rätten en extra dimension. Receptet kommer från kokboken "Diadonnas Balkanmat".

Aubergine:

Ingredienser

  • 3 auberginer

  • olivolja

  • ca 150 g lagrad ost

  • ca 150 g fetaost

  • 1 kvist körsbärstomater

Gör så här

    1. Sätt ugnen på ­180 grader varmluft eller 200 grader vanlig ugn. Skiva auberginen i ca ½ cm tjocka skivor. Lägg skivorna på två plåtar med bakplåtspapper.

    2. Pensla med olivolja och ugnsbaka i ca ­15 minuter eller tills de mjuknat och fått färg.

Tomatsås, montering och tillagning:

Ingredienser

  • 1 gul lök

  • 2 vitlöksklyftor

  • 2 burkar krossade tomater

  • salt

  • 1-2 tsk socker

  • svartpeppar

  • chiliflakes

  • 1 kvist färsk rosmarin

  • bröd, ris eller bulgur

Gör så här

    1. Tomatsås: Skala och hacka lök och vitlök. Fräs i lite olja. Häll i tomaterna och smaksätt med socker, svartpeppar, chiliflakes och rosmarin. Låt såsen puttra i ca ­15 minuter. Rör om då och då. Smaka av med salt.

    2. Sätt ugnen på 225 grader. Plocka bort rosmarinen ur tomatsåsen. Börja med att lägga lite tomatsås i botten på en ugnsfast form. Täck med ett lager aubergine. Strö över lite riven ost och smulad fetaost.

    3. Upprepa proceduren men se till att ha ost kvar att toppa med. Avsluta med körsbärstomaterna.

    4. Gratinera i mitten av ugnen i 20-30 minuter eller tills osten börja få färg. Låt svalna en stund.

    5. Servera med bröd, ris eller bulgur.

Vintips till auberginegratäng:

Xavier Vignon Côtes-du-Rhône Grenache Vieilles Vignes Organic

125,00 kr


Det här vinet från Xavier Vignon passar väldigt fint till auberginegratängen. Vinet har en mjuk, fruktig men samtidigt kryddig smak med nyanser av hallon, björnbär, färska örter svart te och lavendel.

CHILL OUT Shiraz California

239,00 kr


Om du önskar ett vin med lite lägre prislapp passar det här vinet som har en fyllig och relativt mjuk smak med koncentrerad frukt med inslag av körsbär, blåbär, björnbär och ek.

Recept: Diana Dontsova